^Powrót na górę
W piątek 26 października 2016 r. uczniowie klas: III a, III b i IV a Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych uczestniczyli w Międzynarodowych Targach Gastronomicznych – WARSAW GASTRO SHOW 2016. Opiekę nad młodzieżą sprawowały: Regina Renowicka, Marta Urbanowicz oraz Marta Witkowska.
Podczas targów uczniowie mieli możliwość przyglądania się, ale także uczestniczenia w wielu niezwykle interesujących projektach. W strefie ucznia odbywały się lekcje prowadzone przez specjalistów z zakresu techniki i technologii gastronomicznej. W czasie zajęć młodzież miała okazję poznać działanie i możliwości pieców konwekcyjno – parowych, sposoby wykorzystania ziół w kuchni czy też właściwości, rodzaje i zastosowanie kawy. Odbywały się także lekcje poświęcone wędzeniu, grillowaniu i obróbce żywności. Nie zabrakło tematów związanych z nowoczesnymi i innowacyjnymi technikami wykorzystywanymi w gastronomii, np.: energochłonność procesów obróbki cieplnej, systemy informatyczne lub innowacyjne formy promocji.
W czasie targów odbyły się też pokazy baristyczne, przygotowane dla uczniów i nauczycieli szkół gastronomicznych. Ponadto Kevin Aiston gotował świeżą, brytyjską jagnięcinę. Ania Starmach przyrządzała przepyszne, słodkie desery. A Grzegorz Górnik zorganizował akademię kelnerską. Zaprezentował uczniom różnego rodzaju zastawy stołowe, szkło restauracyjne oraz sposoby nakrycia stołu. Młodzież mogła zapoznać się z procesem oraz metodami obsługi kelnerskiej.