^Powrót na górę
Uczennica naszej szkoły, Izabela Aniołowska (kl. 3 technik weterynarii), zajęła I miejsce w Internetowym Konkursie Wiedzy o Szkole Podchorążych Piechoty w Komorowie w kategorii Szkoły Ponadpodstawowe. Konkurs odbywał się pod patronatem Pana Grzegorza Pudy, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, organizatorem wydarzenia był Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Lubiejewie, który nosi imię Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie.
W konkursie wzięły udział 132 osoby z 21 szkół z całej Polski. Rozstrzygnięcie konkursu miało miejsce 15 marca 2021 r., ponieważ Szkoła Podchorążych Piechoty wywodzi swój rodowód od Szkoły Rycerskiej, która została założona 15 marca 1765 roku.
Atrakcyjną nagrodę i dyplom, przyznaną przez organizatorów konkursu, za zajęcie I miejsca Izabela Aniołowska odebrała w naszej szkole, z rąk Pani Dyrektor Jolanty Nikścin.
Serdecznie gratulujemy Izabeli i życzymy dalszych sukcesów …
Emilia Rutkowska, uczennica klasy II LT zajęła 1. miejsce w miejskich eliminacjach do Regionalnego Konkursu Recytatorskiego im. Wacława Klejmonta „Cudze chwalicie, swego nie znacie… Poeci pogranicza Warmii, Mazur i Suwalszczyzny”. Przed Emilią finał regionalny już w marcu, w Olecku. Mistrzynię żywej mowy wspierały Panie: Marta Baluta i Małgorzata Best.
10 października Natalia Rozenkiewicz i Filip Słabiński – uczniowie klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wzięli udział w I Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Gołębie na talerzu”.
Patronat honorowy nad spotkaniem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Jan Krzysztof Ardanowski.
Uczniowie stworzyli autorski przepis na pierś z gołębia z sosem foie gras, kopytka dyniowe oraz puree z kasztanów.
Jury doceniło uczniów, którzy za przygotowaną potrawę otrzymali I miejsce.
Wygranych do konkursu przygotowywała pani Marta Urbanowicz. Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!
W dniu 24 maja 2019 r. w Karolewie odbyła się VIII edycja Ogólnopolskiego Międzyszkolnego Konkursu Kulinarnego "Smaki Wsi''. Spośród 18 drużyn biorących udział w konkursie uczniowie naszej szkoły: Patrycja Malinowska i Hubert Sylwisty z klasy III ZK pod opieką pani Henryki Dębowskiej okazali się najlepsi. Potrawą, która zdobyła I miejsce były: "Wątróbki drobiowe w miodzie pitnym".
Uczeń klasy pierwszej Technikum Rolniczego Józef Lisowski zajął III miejsce w Konkursie Wiedzy o Ekonomii i Gospodarce organizowanym przez Wydział Humanistyczno-Ekonomiczny PWSZ w Suwałkach. Tematem tegorocznych zmagań była „Rola sektora bankowego w gospodarce”.
Laureat otrzymał nagrodę pieniężną i upominki rzeczowe. Serdecznie gratulujemy! Nauczycielem prowadzącym była Marta Pogorzelska.
W dniach 14-15 marca 2019 r. w Poznaniu odbył się III etap centralny Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności. W eliminacjach szkolnych w 7 okręgach (poznański, toruński, olsztyński, kielecki, katowicki, łódzki, wrocławski) brało udział 753 uczniów z 41 szkół. Do finału zakwalifikowano 45 uczniów z 25 szkół, w tym dwóch uczniów z Zespołu Centrum Kształcenia Rolniczego w Suwałkach: Damian Buczyński i Korneliusz Budrowski, którzy są uczniami klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Do olimpiady młodzież przygotowywały Teresa Łapińska i Marta Urbanowicz.
Strona 1 z 3