Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

^Powrót na górę

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

ZSCKR

w Suwałkach


Warning: Parameter 2 to modChrome_artblock() expected to be a reference, value given in /autoinstalator/strona_szkoly/templates/dd_dreamnight_38/html/modules.php on line 39

Warning: Parameter 3 to modChrome_artblock() expected to be a reference, value given in /autoinstalator/strona_szkoly/templates/dd_dreamnight_38/html/modules.php on line 39

Przepisy Ruchu Drogowego

przepisy ruchu


Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /autoinstalator/strona_szkoly/templates/dd_dreamnight_38/functions.php on line 205

     W dniach 07-10.05.2014 r. uczennice klasy II TG b - Anna Przekop i Elżbieta Jankowska - wzięły udział w Ogólnopolskim Międzyszkolnym Konkursie Kulinarnym "Smaki Wsi", zorganizowanym w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. gen. F. Kamińskiego w Karolewie. W konkursowych zmaganiach uczestniczyło 21 zespołów z całej Polski.

     Celem konkursu było rozpowszechnienie potraw tradycyjnej kuchni wiejskiej, poznawanie kulinarnych różnic kulturowych innych regionów, propagowanie potraw regionalnych i zdrowej żywności, integracja społeczności szkolnych z różnych regionów Polski oraz podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego, wspieranie rozwoju zawodowego ucznia zdolnego, motywowanie uczniów do zdobywania  umiejętności ponadprogramowych i motywowanie nauczycieli do podtrzymywania tradycji regionalnych.
     Tegoroczny konkurs przebiegał pod hasłem "Potrawy półmięsne". W związku z nim wykonaliśmy danie "Babeczki babuni". Na realizację zadania mieliśmy, jak pozostali uczestnicy, 1,5 godziny. Następnie należało zaprezentować swoją pracę, wraz z informacją na temat pochodzenia potrawy i sposobu jej przyrządzenia.
     Dania konkursowe degustowało i oceniało pięcioosobowe Jury. Komisja określiła poziom wykonanych potraw jako bardzo wysoki, przyznając się do trudu w dokonaniu najtrafniejszego wyboru laureatów.
     Nasze kulinarne starania przyniosły sukces - otrzymaliśmy Wyróżnienie, dyplomy oraz nagrody rzeczowe. Poza tym, podczas pobytu w ZSCKR w Karolewie, spotkało nas mnóstwo atrakcji turystycznych:
- dwugodzinny rejs statkiem w Giżycku
- wycieczka do Parku Miniatur Warmii i Mazur
     Bawiliśmy się tam świetnie. Wyprawa do Karolewa zakończyła się po trzech dniach. Wróciliśmy do Suwałk w dobrym nastroju, usatysfakcjonowani.
     Do konkursu przygotowała nas i w zmaganiach konkursowych towarzyszyła
Pani mgr inż. Marta Urbanowicz.