^Powrót na górę
Kto z nas wyobraża sobie poranek bez aromatu świeżo parzonej kawy…? Miłośnicy tego trunku mogą rozkoszować się wieloma gatunkami i smakami. Istnieje również kilka metod parzenia kawy, a obecnie bardzo popularne stało się jej dekorowanie rozmaitymi wzorami.
W związku z tym, że przyrządzenie i podanie kawy staje się niemalże sztuką, w naszej szkole w dniach 2-4 października 2016 roku zorganizowano kurs baristyczny. Przez trzy, bardzo pracowite dni młodzież uczyła się przygotowywać napoje, których bazą jest kawa espresso. Odbyły się także warsztaty dekorowania kawy typu art – latte. Pod okiem Pana Mariusza Grzesika młodzież uczyła się tworzyć różne wzory na cappuccino, np. serca i rozetki. Ponadto uczestnicy zdobyli ogólną wiedzę na temat odmian, hodowli, prażenia i sposobów parzenia kawy. Obserwowali zastosowanie ciekłego azotu w przygotowaniu deserów! Na zakończenie kursu wszyscy uczestniczący w nim uczniowie otrzymali certyfikat ukończenia kursu baristycznego z elementami latte art.
Warto dodać, że kawa ma pozytywny wpływ na nasz organizm. Otóż, polepsza pamięć krótkotrwałą i chwilowo podwyższa poziom IQ, a także dotlenia organizm, przez co ułatwia koncentrację. Naukowcy zalecają spożycie około czterech filiżanek kawy dziennie (czyli ok. 500 mg kofeiny).