^Powrót na górę
23 września br. odbyła się wycieczka do Wigierskiego Parku Narodowego. Uczestniczyli w niej uczniowie z klasy III PT wraz z nauczycielem biologii Panią Ewą Bielecką. W czasie pobytu w parku zaplanowano spotkanie z Panem Wojciechem Misiukiewiczem.
Uczniowie rozpoczęli pobyt na łonie natury od zwiedzenia wystawy przyrodniczej Nad Wigrami. Z zainteresowaniem oglądali zgromadzone okazy zwierząt: ssaki, ptaki, płazy, ryby i owady, które żyją w naturalnym środowisku Wigierskiego Parku Narodowego.
Następnie młodzież z opiekunami wyruszyła na ścieżki edukacyjne. Oglądała krajobraz, słuchała ciekawostek o zwierzętach żyjących w parku. Ponadto utrwaliła wiadomości o drzewach liściastych i iglastych, a także obejrzała tradycyjne bartnictwo. Pan Wojciech Misiukiewicz chętnie opowiadał o tajnikach wykonywania barci i opieki nad leśnymi pszczołami. Wiedzę na ten temat poszerzał podczas wyjazdów do bartników z Parku Narodowego Szulgan Tasz na terenie Republiki Baszkortostan w górach Ural.
Dużym zainteresowaniem młodzieży cieszyła się wystawa etnograficzną Ocalić od zapomnienia, prezentująca około 800 eksponatów. Oglądanie zbiorów wystawy pozwoliło uczestnikom na bliższe poznanie historii dawnych zawodów i życia codziennego mieszkańców WPN. W kolejnych pomieszczeniach uczniowie oglądali m. in.: wyposażenie dawnej chaty wiejskiej, warsztat stolarski, sprzęt rybacki i liczne narzędzia rolnicze. Na zewnątrz wystawy młodzież zobaczyła dawne maszyny rolnicze m. in.: snopowiązałkę, młockarnię, pługi, brony oraz ogród wiejski z dawnymi odmianami kwiatów i ziół. Uwagę uczniów przykuł sprzęt elektroniczny w postaci radia, a zwłaszcza „prototyp” pierwszego smartfonu.
Ciekawym elementem wycieczki było przekazanie przez przewodnika informacji o przepisach kulinarnych z mięsa bobra, co zainteresowało młodzież z racji ich przyszłego zawodu. W czasie wycieczki została także zakupiona książka Vademecum Bobrowe, autorstwa Wojciecha Misiukiewicza, zawierająca m. in. informacje o populacji bobrów na świecie, o polowaniu i odłowach tego gatunku zwierząt oraz oryginalne przepisy kulinarne.
Na wycieczce panowała miła atmosfera, a uczniowie zrobili wiele pamiątkowych zdjęć.