^Powrót na górę
Za nami pierwszy tydzień pobytu w Grecji. Żywieniowcy nadal dzielnie walczą na kuchni i sali restauracyjnej. Rolnicy pielęgnują greckie gaje oliwne - usuwając uporczywe chwasty. Piątkowy wieczór upłynął nam w miłej atmosferze na dyskotece nieopodal basenu. Weekend spędziliśmy na poznawaniu piękna starożytnej Grecji. Odwiedziliśmy Delfy oraz Olimpię – siedzibę najważniejszego z bogów greckich – Zeusa. Pogada cały czas nas rozpieszcza – dlatego popołudnia spędzamy nad brzegiem morza.
Po długiej i trochę męczącej podróży przybyliśmy na miejsce. Jesteśmy zakwaterowani w pięknym, malowniczym miejscu nieopodal miasteczka Erateini, nad samym brzegiem Morza Egejskiego. Od pierwszego dnia rozpoczęliśmy realizację praktyki zawodowej w ramach programu ERASMUS +. Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych pomagają w przygotowaniu posiłków w hotelowej kuchni oraz odpowiadają za obsługę gości na sali konsumenckiej. Uczniowie Technikum Rolniczego uczestniczą w seminariach dotyczących produkcji rolniczej na terenie Grecji. Odbyliśmy wspólną wycieczkę edukacyjną, do rodzinnej firmy zajmującej się tłoczeniem oliwy z oliwek. Czas wolny spędzamy na kąpielach wodnych i słonecznych ładując baterie na następny dzień.