^Powrót na górę
Dzień Chleba, w tym roku obchodzony 1 października, jest świętem na stałe wpisanym w tradycję naszej szkoły. Warto dodać, że został zorganizowany już po raz dziesiąty. Celem przedsięwzięcia jest zwrócenie uwagi na jakość spożywanego chleba, który stanowi podstawowy składnik naszego pożywienia. Zatem warto poznać techniki jego wypieku, a czasem samodzielnie upiec chrupiący i pachnący bochen w domu.
W przygotowanie Dnia Chleba zaangażowani są przede wszystkim nauczyciele przedmiotów zawodowych oraz młodzież, ucząca się na kierunkach gastronomicznych. Natomiast uczniowie z klas architektury krajobrazu wraz z opiekunem przygotowują niepowtarzalne dekoracje z suszonych kwiatów i liści.
W tym roku w naszej placówce gościmy uczniów Szkoły Podstawowej z Płociczna i Przebrodu oraz Szkoły Podstawowej nr 4 w Suwałkach. Nasze przedsięwzięcie wspierają lokalni producenci, którzy zaoferowali swoje wyroby piekarnicze i cukiernicze.
Obchody Święta Chleba rozpoczną się od inscenizacji o tematyce ludowej. Na scenie nie zabraknie tradycyjnych akcesoriów związanych z wypiekiem chleba i ubijaniem masła, ludowych przesądów i oczywiści, humoru.
Następnie nasi goście wezmą udział w proponowanych warsztatach. Uczniowie spróbują upiec własne drożdżówki, malować jesienne obrazy lub wykonać USG psu. Oczywiście, poznają również tajniki i receptury wypieku pieczywa oraz wykonania zakwasu. Przy okazji młodzież zapozna się z obiektem szkolnym, zwłaszcza pracowniami praktycznej nauki zawodu.
Cała społeczność szkolna będzie mogła częstować się świeżym, ciepłym, pachnącym, wieloziarnistym chlebem, pieczonym na tradycyjnym, naturalnym zakwasie. Do chrupiącego chleba przygotowaliśmy dodatki: dżemy, masło, a nawet smalec z kiszonymi ogórkami.