Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

^Powrót na górę

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

ZSCKR

w Suwałkach


Warning: Parameter 2 to modChrome_artblock() expected to be a reference, value given in /autoinstalator/strona_szkoly/templates/dd_dreamnight_38/html/modules.php on line 39

Warning: Parameter 3 to modChrome_artblock() expected to be a reference, value given in /autoinstalator/strona_szkoly/templates/dd_dreamnight_38/html/modules.php on line 39

Przepisy Ruchu Drogowego

przepisy ruchu


Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /autoinstalator/strona_szkoly/templates/dd_dreamnight_38/functions.php on line 205

IMG 5051

 

     Ziemniaki to bardzo wszechstronne i uniwersalne warzywa. Możemy je przyrządzić na tysiące sposobów: pieczone, gotowane, z koperkiem, z jajkiem, z mięsem, w formie baby ziemniaczanej lub klusek. Często stanowią bazę zup i sałatek. Bez wątpienia ziemniaki są jednym z podstawowych składników jadłospisu ludzi na całym świecie.
      10 października 2017 r. w naszej szkole odbyła się kolejna edycja Konkursu ziemniaczanego. W tym roku jego motywem przewodnim była sałatka ziemniaczana. W kulinarnych zmaganiach udział wzięli uczniowie technikum klas żywieniowych oraz szkoły zawodowej – kucharz.
      Do przygotowania sałatek młodzież wykorzystała rodzime, dostępne o tej porze roku warzywa – marchew, cebulę, paprykę czy też czerwoną fasolę. Nie zabrakło też przetworów konserwowych, takich jak: kukurydza, groszek czy ogórki. Smak dań podkreśliły aromatyczne sosy. Apetyt pobudzał sposób podania potraw. Uczniowie wykazali się ogromną pomysłowością, serwując sałatki na chipsach ziemniaczanych, gofrach ziemniaczanych czy też małych tartaletkach.
      Konkurs poprzedzono prezentacją multimedialną na temat ziemniaka. Natomiast po prezentacji i degustacji dań, dwuosobowe zespoły, biorące udział w konkursie, napisały krótki test z wiedzy o ziemniaku.
Zwycięzcami konkursu zostały: Kinga Klejmont z klasy I TG. Drugie miejsce zajęły Emilia Tyczkowska i Izabela Bogdan z klasy II TG, zaś na miejscu trzecim uplasowały się Anna Kozłowska i Anna Podurgiel uczennice klasy III ZK.
Konkurs zorganizowały i przeprowadziły nauczycielki zawodów żywieniowych: Marta Urbanowicz i Regina Renowicka. Natomiast dekoracje przygotowała Marta Chmielewska.