^Powrót na górę
18 maja odbyła się siódma edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Smaki Wsi”, w której wzięły udział 22 zespoły z 18 szkół, w tym dwie drużyny z naszego Zespołu. Celem konkursu było rozpowszechnianie potraw tradycyjnej kuchni wiejskiej, poznawanie kulinarnych różnic kulturowych innych regionów, propagowanie potraw regionalnych i zdrowej żywności oraz integramcja społeczności szkolnych z różnych części Polski.
W tym roku królowały „zupy na polskim stole”- była to specjalna edycja konkusu, związana z obchodami „Roku dla Niepodległej”. Uczestnicy samodzielnie dokonali wyboru surowców i dodatków, składających się na wybraną potrawę, którą musieli przygotować w ciągu 60 minut, a następnie zaprezentować jury.
Nasi uczniowie – Patrycja Malinowska i Hubert Sylwisty z II ZK oraz Elżbieta Jakubowska i Kinga Klejmont z I TG przygotowali zupy: „Czy to burak?” oraz „Gruszkowo – miętowy sen”. Potrawy wyglądały pięknie i swoim wyglądem zachęcały do spróbowania. Jury doceniło ich pracę, przyznając wyróżnienie. Gratulujemy i życzymy sukcesów za rok.