^Powrót na górę
Zdjęcia możecie obejrzeć >>>tutaj<<<
Po raz kolejny obchodziliśmy Dzień Chleba. To doroczne święto miało zwrócić uwagę na ważną rolę, jaką w diecie człowieka odgrywa chleb, który wypiekany jest bez użycia polepszaczy i chemicznych dodatków. Dlatego też uczniowie naszej szkoły samodzielnie przygotowali kilka gatunków chleba wzbogaconych różnymi ziarnami. Młodzież zaaranżowała też wnętrze i stoły, żeby zainteresować odwiedzających.
Zaproszeni na tę uroczystość goście – uczniowie gimnazjów w Wiżajnach, Rutce – Tartak, Jeleniewie i Gimnazjum nr 1 w Suwałkach uczestniczyli w prezentacji przybliżającej historię chleba i sposoby jego wypieku. Gimnazjaliści i nasi uczniowie mieli okazję do degustacji chleba z różnymi dodatkami: smalcem, dżemem, miodem. Wielu gości zwiedziło szkołę i zapoznało się z ofertą edukacyjną.
Mamy nadzieję, że wszyscy teraz chętniej będą sięgać po kromkę zdrowego, razowego chleba wypiekanego w tradycyjny sposób. Na następny taki dzień zapraszamy już za rok.
Święto Chleba nie odbyłoby się, gdyby nie aktywna pomoc uczniów klas o profilu żywieniowym.