^Powrót na górę
21 września 2016 roku w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne, których tematyką była kuchnia regionalna, tradycyjna i zdrowa. Tradycyjne wyroby regionalne, często produkcji czysto ekologicznej, takie jak miody, sery, warzywa i owoce oraz grzyby i mięso, są bardzo ważnym aspektem zdrowego żywienia.
W warsztatach udział wzięli uczniowie z klas Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, a także przyszli kucharze ze szkoły zawodowej. Uczestnicy przygotowali potrawy ze smacznych produktów lokalnych, m. in.: ciasto buraczkowe, kisielek z jabłek, zupę dyniową, pierogi, polędwiczki wieprzowe, a także surówki i kompot.
Warsztaty kulinarne powstały we współpracy z Oddziałem Terenowym Agencji Rynku Rolnego w Białymstoku. Choć nasza szkoła od lat współpracuje z agencją, to tego typu działanie miało miejsce po raz pierwszy w naszej szkole. Dotychczas młodzież korzystała z wiedzy pracowników agencji w zakresie polityki rolnej Polski i Unii Europejskiej, dopłat dla rolników oraz wsparcia i pomocy dla grup producenckich.
Na warsztatach obecna była również ekipa regionalnej telewizji TVP3 Białystok, która przygotuje i wyemituje reportaż z tegoż wydarzenia.