^Powrót na górę
Do naszej szkoły 28 września 2016 roku przybyli przedstawiciele firm gastronomicznych , którzy zaprezentowali nowoczesny sprzęt i produkty barmańskie.
Tego dnia, w pracowni obsługi gości, uczniowie mieli okazję zapoznania się z możliwościami i sposobami wykorzystania nowych syropów barmańskich. Podczas spotkania Pan Paweł Jaworski wyczarowywał przepyszne drinki i koktajle o nowych, często zaskakujących smakach, np. fiołka, popcornu czy świeżego ogórka.
Uczniowie poznali szerokie możliwości zastosowania wolnoobrotowej wyciskarki do soków z warzyw i owoców. Przy jej pomocy można przygotować pyszne musy, smoothie, a także lody o wysokiej wartości odżywczej.
Z badań wynika, że witaminy i minerały znajdujące się w świeżo wyciśniętym soku są dużo lepiej i szybciej przyswajane przez organizm ludzki niż po zjedzeniu surowego produktu. Dodatkowo wspomagają odporność, zapobiegają starzeniu, a nawet odgrywają ważną rolę w blokowaniu raka.