^Powrót na górę
Chleb znany jest już od ponad 10-11 tysięcy lat. Stanowi jeden z podstawowych składników diety człowieka. Pierwszy chleb pieczono na rozgrzanych kamieniach lub w popiele. W starożytnej Grecji wypiekano ponad 50 gatunków pieczywa. Chleb na zakwasie lub drożdżach spożywano w starożytnym Egipcie i Rzymie, w którym istniało ok. 300 piekarni wytwarzających różne gatunki chleba. Dzisiejszy chleb różni się od tego wytwarzanego przed wiekami.
26 października cała szkoła pachniała świeżo wypieczonym chlebem. Jak co roku zorganizowaliśmy Dzień Chleba, na który zaprosiliśmy uczniów z Publicznego Gimnazjum w Słobódce, Publicznego Gimnazjum w Jeleniewie i Gimnazjum nr 1 w Suwałkach. Młodzież uczestniczyła w wykładzie na temat historii i wypieku chleba, pokazie , podczas którego przekonała się, że produkcja chleba nie jest taka trudna i każdy może spróbować upiec swój własny bochenek.
Tradycją Szkolnego Dnia Chleba stała się degustacja potraw przygotowywanych przez naszych uczniów. Oprócz różnych gatunków pieczywa, częstowaliśmy gości ciasteczkami, naleśnikami, szarlotką, pierogami z kapustą. Gimnazjaliści mogli też „na żywo” obserwować zajęcia praktyczne, pospacerować po szkole i internacie, poznać ofertę dydaktyczną naszego Zespołu.
Dziękujemy i do zobaczenia za rok!