^Powrót na górę
W ramach projektu ,,Wsparcie na starcie” w szkolnej pracowni technologii gastronomicznej odbył się Kurs nowoczesnej kuchni regionalnej. Pod okiem Alicji Skoczylas uczniowie przygotowywali potrawy związane z tradycją kulinarną Suwalszczyzny. Nie zabrakło chłodników, potraw z ryb, kaczki, polędwiczek wieprzowych gotowanych metodą sous vide w towarzystwie soczewiaków, babki ziemniaczanej, kibinów, puree z groszku zielonego, marchwi oraz ziemniaczanych czy szpinakowych chipsów. Na talerzach pojawiły się desery z twarogu zrobionego metodą naszych babć, pachnące drożdżówki. Uczniowie próbowali też elementów kuchni molekularnej, takich jak galaretki, żele marchewkowe, buraczkowe, kolorowe tiule, kawior z ogórka, pianki owocowe, espumy ziołowe oraz dzikie rośliny i kwiaty jadalne. Przygotowane przez młodzież potrawy zachwycały i zaskakiwały wyjątkowym smakiem i wyglądem.
Dzięki temu innowacyjnemu programowi uczniowie samodzielnie wyszukiwali , tworzyli receptury z wykorzystaniem produktów regionalnych i wykonywali potrawy, stosując nowe techniki kulinarne.