^Powrót na górę
W dniach 13 – 14 stycznia 2020 r. w Białymstoku odbyły się eliminacje do pierwszej edycji ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Bitwa na drobiowe smaki”. Organizatorem przedsięwzięcia jest Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj. Kulinarne potyczki mają przede wszystkim promować drób jako wartościowy składnik nowoczesnych potraw, a także obalić mity na temat jego szkodliwości.
Nasza szkoła po dwóch dniach wielkich emocji i ciężkiej pracy zajęła III miejsce. W skład naszego zespołu wchodzili: Beata Zielińska z klasy I P4 oraz Filip Słabiński z klasy II PT. Młodzieży pomagał Pan Paweł Siedlecki, którego wspierała Pani Marta Urbanowicz.
Pierwszego dnia konkursu w kulinarnych zmaganiach wzięło udział 12 drużyn z województw podlaskiego i warmińsko – mazurskiego. Uczniowie szkół gastronomicznych musieli przygotować swoje popisowe dania, w których królował drób. Potrawy oceniało jury, któremu przewodził Łukasz Konik. Natomiast drugi dzień zmagań upłynął na przygotowaniu potrawy inspirowanej przepisem głównego sędziego konkursu. Zadanie było ogromnym wyzwaniem, ponieważ mentor przygotował uczestnikom kurczaka z dodatkiem delikatnego puree z selera, marchew glazurowaną na maśle z mini gołąbkami z soczewicą i dodatkiem wątróbki.
Reprezentantom naszej szkoły serdecznie gratulujemy!