^Powrót na górę
19 marca w naszej szkole po raz kolejny gościliśmy Akademię Kulinarną Marcina Budynka. Warsztaty tym razem odbyły się pod hasłem ,,Stawiam na wieprzowinę”. Uczestniczyli w nich uczniowie klasy 2 Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.
Spotkanie rozpoczęło się wykładem, na którym szef kuchni przybliżył uczniom sposoby i możliwości wykorzystania wieprzowiny w gastronomii. Pan Marcin Budynek instruował, w jaki sposób wybrać wieprzowinę dobrej jakości. Należy zwracać uwagę na kolor, zapach, ilość tłuszczu i ścięgien oraz jędrność i wilgotność mięsa. Marcin Budynek poleca smażenie, pieczenie, duszenie, gotowanie, grillowanie i sous vide mięsa wieprzowego.
Po wykładzie uczniowie uczestniczyli w warsztatach kulinarnych. Pod czujnym okiem profesjonalistów wykonali: schab w sosie słodko kwaśnym z ryżem jaśminowym, makaron smażony z wieprzowiną w czarnym pieprzu i jajkiem z woka, żytnie grzanki z kiełbasą i kminkiem, majerankiem i młodą kapustą oraz sajgonki z karkówką. Wszystkie potrawy łączyły tradycję z nowoczesnością. Szkolną kuchnię wypełniły aromatyczne zapachy ziół i przypraw, a wrażenia zmysłowe potęgował dekoracyjny sposób podania potraw.
W czasie pracy uczniowie mogli czerpać z doświadczenia wieloletniego szefa kuchni, korzystać z jego porad i wskazówek. Uczniowie bardzo chętnie uczestniczą w warsztatach kulinarnych, gdyż są one szansą rozwoju zawodowych umiejętności i niezwykłą okazją do smakowania oryginalnych, niecodziennych dań.