Jesteś tutaj: Start
^Powrót na górę
28 lutego 2019r. w naszej szkole odbyła się V edycja programu informacyjno – szkoleniowego z zakresu jakości mięsa drobiowego „Stawiam na drób”. Warsztaty prowadził założyciel i właściciel Akademii Kulinarnej – Marcin Budynek, ceniony w świecie autorytet kulinarny.
Spotkanie rozpoczęło się od szkolenia na temat mięsa drobiowego, którego używamy na co dzień, a więc kurczaka, kaczki, gęsi oraz mniej znanego gołębia czy przepiórki. Następnie, pod czujnym okiem szefów kuchni, uczniowie wzięli udział w części praktycznej. Podczas fakultetów uczestnicy poznawali nowoczesne metody obróbki technologicznej drobiu oraz ciekawe kompozycje smakowe i aranżacje potraw. Uczniowie pracowali w zespołach dwuosobowych i przygotowali między innymi następujące potrawy:
Warsztaty cieszyły się dużym zainteresowaniem. Na zakończenie spotkania uczestnicy otrzymali upominki i certyfikaty.
Tłusty czwartek to najbardziej wyczekiwany dzień karnawału. Przede wszystkim wiąże się z objadaniem pączkami. Warto zaznaczyć, że staropolskie pączki różniły się od współczesnych. Były to produkty wyrabiane z ciasta chlebowego, nadziewane skwarką i smażone na tłuszczu.
Obecnie kultywujemy zwyczaj zajadania się słodkościami i rywalizujemy w różnych konkursach z pączkiem w roli głównej. W tym roku, tradycyjnie już, lokalna rozgłośnia radiowa zorganizowała konkurs na najsmaczniejszego pączka.
Naszą szkołę reprezentowała Paulina Zakrzewska z klasy III ZK, która przygotowała tradycyjne pączki z nutą nowoczesności. Słodkości posiadały wiśniowe nadzienie przyprawione nutą miodowo – kawową. Uczennicy pomagała Teresa Łapińska.
Wszystkim, którzy próbowali naszego wypieku, bardzo smakowało!
Zapraszamy wszystkich fanów i miłośników czytelnictwa do biblioteki na długiej przerwie w dniu 8 marca.
Nauczyciele bibliotekarze
Z przyjemnością informujemy, że Polskie Wydawnictwo Rolnicze obdarowało nas kilkudziesięcioma egzemplarzami miesięcznika Top Agrar. Jest to specjalistyczny i profesjonalny magazyn dla rolników i kreatorów branży rolnej w Polsce. To największe czasopismo rolnicze dociera do rozwojowych, przedsiębiorczych rolników, szerokiego grona instytucji oraz firm, obsługujących całą branżę i cieszy się ogromną popularnością. Wszystkich zainteresowanych czytelników zapraszamy do biblioteki i zachęcamy do aktualnej i fachowej lektury.
W ubiegłym roku nasza szkoła zaadoptowała Fabiolę Mini – dziewczynkę z Kamerunu. Opłaciliśmy dziewczynce roczną naukę w szkole. W ramach czesnego Fabiola dostawała dwa razy w tygodniu miskę ryżu.
W tym tygodniu otrzymaliśmy od niej list, w którym osobiście dziękuje nam za opiekę. My również dziękujemy wszystkim za finansowe wsparcie. Mamy nadzieję, że w tym roku również uda nam się wspólnymi siłami pomóc dziewczynce.
Członkowie i opiekun SKC
W dniach 18-19.02.2019r w ramach projektu „Wsparcie na Starcie” uczestniczyliśmy w targach Expo Sweet 2019 w Warszawie.
Pierwszego dnia z pilotem wycieczki i paniami Alicją Skoczylas i Teresą Łapińską zwiedzaliśmy naszą stolicę. Rozpoczęliśmy od wizyty w Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN i Muzeum Powstania Warszawskiego. Nie mogło nas zabraknąć na warszawskiej starówce czy słynnym cmentarzu Powązkowskim.