^Powrót na górę
Zdjęcia możecie obejrzeć >>>tutaj<<<
To były piękne chwile, wynieśliśmy stamtąd wiele nowych doświadczeń i niezapomnianych wspomnień - tak o Turnieju Gastronomicznym pn. „Kuchnia bankietowa” wypowiadali się uczniowie naszej Szkoły. Po dniach wypełnionych rywalizacją powrócili przedstawiciele reprezentujący ZSCKR w Suwałkach na konkursie w Białymstoku. Pod czujnym okiem opiekunki – Pani Teresy Łapińskiej – młodzi kucharze przez dwa dni (15 i 16 marca) przygotowywali, a następnie prezentowali potrawy własnego pomysłu. Joanna Fiedorowicz z klasy II TGa przyrządziła przekąskę na zimno Sztufada z sarniny w sosie żurawinowym, zaś Dawid Zieliński z klasy III TGb zademonstrował Mini torcik łososiowy. Wspólnym dziełem Joanny i Dawida była potrawa ukrywająca się pod nazwą Tiftele w sosie pikantnym.
Jurorzy musieli ocenić aż 38 uczestników konkursu według ściśle określonych kryteriów – dotyczyły one m.in. organizacji stanowiska pracy, prawidłowości przebiegu procesu technologicznego, a także sposobu podawania potraw, jej prezentacji oraz walorów smakowych. Sędziowie zauważyli olbrzymią kreatywność i wysoki poziom umiejętności uczestników turnieju. Na stołach królowały potrawy wykwintne, wymyślne, niespotykane na domowych stołach.
Uczniowie powrócili z konkursu bogatsi o nowe doświadczenia, gotowi do dzielenia