^Powrót na górę
V edycja Ogólnopolskiego Konkursu dla Ponadgimnazjalnych Szkół Gastronomicznych przyciągnęła ogromne grono zainteresowanych i żądnych zwycięstwa pasjonatów gotowania. W szranki stanęło dziesięć ekip z całej Polski, a każda z nich przygotowała niezrównane w smaku potrawy. Drużyny musiały zaprezentować najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Finałowy pojedynek rozegrał się 4 czerwca 2016 roku, kiedy to zespoły przygotowywały specjały w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM w Warszawie pod czujnym okiem komisji składającej się z przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni – Pana Jarosława Uścińskiego oraz członka tego stowarzyszenia – Pana Piotra Szczygielskiego.
Po laur zwycięstwa niestety nie udało się sięgnąć, ale uczniowie klasy II TGb – Kacper Bejlik i Kacper Chalecki wywalczyli 5 miejsce. Jest to istotne dla naszej społeczności osiągnięcie oraz nieocenione wręcz doświadczenie zdobyte w sztuce kulinarnej. Za swój trud młodzieńcy wynagrodzeni zostali bonem w wysokości 1000 zł. W przygotowaniach do konkursu uczniów wspierała Pani Alicja Skoczylas.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!