^Powrót na górę
W dniu 10 października 2017 r. grupa młodzieży z naszej szkoły uczestniczyła po raz kolejny w cyklicznym spotkaniu „Przystanek Historia”, organizowanym przez IPN w gmachu Muzeum Okręgowego w Suwałkach. Tym razem prelekcja dotyczyła „Litewskiego zbrojnego podziemia niepodległościowego w latach 1945-1950”.
Miło nam poinformować, iż kolejny raz otrzymaliśmy zaproszenie do Radia BAYER FM, aby podzielić się z radiosłuchaczami wiadomościami, pod hasłem „Co w szkole?”. Dla Ani, Amelki i Kornela z klasy II TŻ był to debiut w radiowym studio. Oprócz naturalnego, mobilizującego stresu, towarzyszyła nam ciekawość; jak wygląda studio oraz jak wygląda praca radiowca. O stresie związanym z nagraniem bardzo szybko zapomnieliśmy, głównie dzięki wspaniałemu gospodarzowi studia, Panu Pawłowi Kopiczko oraz …zielonemu dywanikowi, który pomaga w skupieniu się na treści, którą chcemy przekazać radiosłuchaczom.
Pod takim hasłem przewodnim uczniowie klasy 2 TG uczestniczyli w akcji „Sprzątanie Świata” na terenie Wigierskiego Parku Narodowego. Naszym przewodnikiem była Pani Paulina Pajer-Giełażys, której serdecznie dziękujemy za gościnność i opiekę. Wytyczona trasa nie była dla nas wyzwaniem, aż do momentu, gdy dotarliśmy do szosy – ilość i jakość śmieci tam pozostawionych wzbudziła nasze zaskoczenie. Zaangażowanie podopiecznych i ich pracowitość zaowocowała zbiorem 3 pełnych worków śmieci!
Dziękujemy uczniom za udział w akcji i wzorowe zachowanie.
Opiekunowie: Karolina Chmielewska, Ewa Szulc
10 września młodzież z naszej szkoły uczestniczyła w festynie miejskim, podczas którego szkoła wystąpiła jako partner IV Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego „Sąsiedzi przy stole”.
Uczniowie wzięli udział w warsztatach kulinarnych promujących dania z grzybów. Gotowali zupę pieczarkową i kurkową, piekli babkę zaparzaną masłem z sosem grzybowym oraz szaszłyki warzywno – grzybowe. Mieszkańcom miasta bardzo smakowały grzybowe specjały. Uczniowie zostali także docenieni przez organizatorów – otrzymali upominki książkowe. I, oczywiście, wszyscy doskonale się bawili!
10 września młodzież z naszej szkoły uczestniczyła w festynie miejskim, podczas którego szkoła wystąpiła jako partner IV Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego „Sąsiedzi przy stole”.
Uczniowie wzięli udział w warsztatach kulinarnych promujących dania z grzybów. Gotowali zupę pieczarkową i kurkową, piekli babkę zaparzaną masłem z sosem grzybowym oraz szaszłyki warzywno – grzybowe. Mieszkańcom miasta bardzo smakowały grzybowe specjały. Uczniowie zostali także docenieni przez organizatorów – otrzymali upominki książkowe. I, oczywiście, wszyscy doskonale się bawili!