^Powrót na górę
17 marca 2017 r. uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Suwałkach, przyszli absolwenci kierunku Technik - Rolnik wraz z Panią Dyrektor Jolantą Nikścin wzięli udział w marcowych spotkaniach z nauką, w ramach Dni Otwartych na Wydziale Biologiczno - Chemicznym, Uniwersytetu w Białymstoku. Uczniowie mieli okazję zwiedzić białostocki wydział, obejrzeli również wystawy muzeum tegoż wydziału. Ze szczególnym zainteresowaniem wysłuchali wykładu Pana Pawła Kocona, Dyrektora Biura Komunikacji Agencji Rynku Rolnego, pt. ,,ZNALEŹĆ, ZROZUMIEĆ, ZAANGAŻOWAĆ - nowe formy promocji i marketingu na przykładzie Agencji Rynku Rolnego". Spotkanie zakończyło się degustacją ekologicznej, zdrowej żywności.
Uczniowie klasy III B Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych mieli przyjemność wspólnego gotowania z Wojciechem Wasilewskim, który jest szefem kuchni Hotelu nad Wigrami.
Pod okiem pana Wojtka powstały różne potrawy: spaghetti carbonara, makaron tagiatelle z kurczakiem i szpinakiem oraz dwa desery: brzoskwiniowy pucharek i deser śmietanowo - czekoladowy z musem bananowym.
Wszyscy świetnie i znakomicie się bawili. Pomysłodawcą i inicjatorem wspólnego gotowania była Regina Renowicka.
Uczniowie z dwóch klas drugich wzięli udział w pilotażowym projekcie p.n. „Lekcja o Funduszach Europejskich. Przedsiębiorczość", do którego nasza szkoła została wybrana i zaproszona do udziału przez Ministerstwo Rozwoju. Akcja edukacyjna ma na celu popularyzację wśród młodzieży idei przedsiębiorczości, a także otrzymania wsparcia z Funduszy Europejskich na rozwój własnego biznesu.
{simplepopup name=popUp20110730 cookie=1}tekst{/simplepopup}
W czasie ferii w naszej szkole odbył się kurs barmański.
W dniach 25 – 27 stycznia pod okiem profesjonalnych barmanów Waldemara Muchy i Mariusza Grzesika młodzież poznawała tajniki zawodu. Uczniowie poznali zasady komponowania napojów. Ponadto profesjonaliści udzielili kursantom praktycznych rad dotyczących organizacji baru i pracy barmana.
Na stronie lokalnej rozgłośni radiowej można obejrzeć krótki film relacjonujący przebieg tego wydarzenia.
http://radio5.tv/media/10472/kurs-barmanski