^Powrót na górę
Z bólem i żalem informujemy o śmierci absolwenta i wieloletniego
pracownika naszej szkoły – Czesława Chmielewskiego.
Msza św. p ogrzebowa odbędzie się w kościele parafialnym pw. Matki
Bożej Miłosierdzia 24 listopada 2016 roku o godzinie 12.00.
Co roku w naszej Szkole odbywają się warsztaty kulinarne, na które zapraszamy gimnazjalistów. 16 listopada uczniowie klas III ZK i III TGa zaprezentowali i wykonali mini pizzerki w kształcie kwiatów. Pomagała im w tym młodzież z Publicznego Gimnazjum w Kaletniku. Na zakończenie warsztatów odbyła się wspólna degustacja.
Chleb znany jest już od ponad 10-11 tysięcy lat. Stanowi jeden z podstawowych składników diety człowieka. Pierwszy chleb pieczono na rozgrzanych kamieniach lub w popiele. W starożytnej Grecji wypiekano ponad 50 gatunków pieczywa. Chleb na zakwasie lub drożdżach spożywano w starożytnym Egipcie i Rzymie, w którym istniało ok. 300 piekarni wytwarzających różne gatunki chleba. Dzisiejszy chleb różni się od tego wytwarzanego przed wiekami.
14 października 2016 roku na szkolnej auli zebrali się uczniowie oraz wszyscy - obecni i byli - pracownicy i nauczyciele naszej szkoły, by wspólnie świętować Dzień Edukacji Narodowej.
Podczas uroczystości odczytano, przysłane do naszej placówki, listy od Rzecznika Praw Dziecka, Posła na Sejm Rzeczpospolitej Polskiej Jarosława Zielińskiego oraz Minister Edukacji Narodowej Anny Zalewskiej.
Do naszej szkoły 28 września 2016 roku przybyli przedstawiciele firm gastronomicznych , którzy zaprezentowali nowoczesny sprzęt i produkty barmańskie.
Tego dnia, w pracowni obsługi gości, uczniowie mieli okazję zapoznania się z możliwościami i sposobami wykorzystania nowych syropów barmańskich. Podczas spotkania Pan Paweł Jaworski wyczarowywał przepyszne drinki i koktajle o nowych, często zaskakujących smakach, np. fiołka, popcornu czy świeżego ogórka.