^Powrót na górę
W dniu 17. i 22. września 2021 uczniowie dwóch klas technik architektury krajobrazu 2 HT oraz 3 FTH pod opieką Pani Magdaleny Walas uczestniczyli w zajęciach terenowych w ramach przedmiotu pracownia urządzania i pielęgnacji terenów zieleni. Młodzież miała okazję sprawdzić swoją wiedzę i umiejętności w praktyce oraz zapoznać się z budową, sposobami aranżacji i pielęgnacji kwietników sezonowych. Rzeczywiste obcowanie z materiałem roślinnym pozwoliło uczniom na uszczegółowienie i uporządkowanie posiadanej wiedzy. Pomimo chłodnej, jesiennej aury, uśmiechy gościły na twarzach. Szczególnie przyjemny czas spędziliśmy na lodach w kawiarni, gdzie zawitaliśmy podczas długiej przerwy. Był to doskonały moment na odnowienie relacji koleżeńskich, chwilę relaksu i rozmowy. Jednocześnie liczymy na więcej takich zajęć oraz na to, aby czas pandemii po raz kolejny nie odebrał nam możliwości uczenia się przez praktyczne poznawanie otaczającego nasz świata. Poniżej fotorelacja:
W dniu 23.09.2021 r. gościliśmy w naszej szkole misjonarza z Boliwii ks. Sławomira Cimochowskiego. Z uwagi na aktualny stan epidemiczny, w spotkaniu mogła uczestniczyć jedynie niewielka grupa uczniów z klas 1PT - Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych, 1BT - Technik Mechanizacji i Agrotroniki, 1HT - Technik Architektury Krajobrazu oraz 2HT - Technik Architektury Krajobrazu.
Misjonarz opowiedział o swojej pracy na misji w mieście Santa Cruz w Boliwii. Zwrócił szczególną uwagę na ciężkie warunki materialne tamtejszych mieszkańców, zwłaszcza w dobie pandemii, oraz brak dostępu do służby zdrowia. Zachęcił wszystkich zebranych do wstąpienia do Ełckiego Wolontariatu Misyjnego. Inicjatorami spotkania byli nauczyciele religii: Pani Teresa Iwanowska - Łabędzka oraz Pan Wiesław Jurkiewicz.
Galeria zdjęć z tego wydarzenia
Poniżej kilka istotnych informacji:
Konkurs orki w naszej szkole już w najbliższy piątek 24 września. Serdecznie zapraszamy!
Nauczyciele Katedry Mechanizacji.
Nasza szkoła bardzo często angażuje się w lokalne akcje charytatywne. Tak będzie również w najbliższą niedzielę (19 września). W Parku Konstytucji 3 Maja w Suwałkach odbędzie się kiermasz charytatywny na rehabilitację pooperacyjną dla 13 – letniego Bartka Sadłowskiego.
Chłopca będzie można wesprzeć, kupując smakołyki domowej roboty, które już dziś przygotowują uczniowie klasy IV PT wraz z nauczycielkami: Panią Agatą Drywulską – Bartyzel oraz Panią Teresą Łapińską.
Zapraszamy do udziału w kiermaszu!
12 września 2021 roku w Suwałkach odbył się Międzynarodowy Festiwal Kulinarny „Sąsiedzi przy stole”. Tym razem w zmaganiach wzięli udział kucharze z Suwalszczyzny i Ukrainy. Tematem przewodnim konkursu była kuchnia ukraińska, a gośćmi specjalnymi – Mikołaj Rey - ustestnik pierwszej polskiej edycji programu kulinarnego MasterChef.
W tym roku naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy II Technik żywienia i usług gastronomicznych: Teresa Kisłowska, Patrycja Kimszal, Wiktoria Kowalewska, Hubert Chmielewski, klasy III Technik żywienia i usług gastronomicznych: Wiktoria Zakrzewska, Piotr Chorosko oraz klasy III Technik żywienia i usług gastronomicznych: Filip Słabiński. Młodzież wraz z opiekunami – Panem Pawełem Siedleckim, Panią Anną Jachimowicz oraz Panią Martą Witkowską – wzięła udział w warsztatach kulinarnych z kuchni ukraińskiej z elementami produktów regionalnych charakterystycznych dla naszych sąsiadów. Pod czujnym okiem szefa kuchni – Mikołaja Rey – uczniowie zaprezentowali nowoczesne wydanie łososia pod pierzynką ze śmietany. Festiwal był również dobrą okazją do promocji naszej szkoły. Nie zabrakło słodkiej fontanny z czekoladą oraz koła fortuny z pytaniami dotyczącymi naszej szkoły, którą obsługiwali uczniowie kierunków Technik Architektura Krajobrazu, Technik Rolnik oraz Technik Weterynarii. Za poprawną odpowiedź można było zdobyć nagrody w postaci kruchych ciasteczek, pierniczków, lizaków czy bukiecików kwiatów przygotowanych przez uczniów kierunku Architektura Krajobrazu.
Dzięki uczestnictwu w imprezie uczniowie mogli doskonalić umiejętności kulinarne i rozwijać zainteresowania pod okiem profesjonalnych szefów kuchni.