^Powrót na górę
Rozpoczęcie roku szkolnego 2020/2021 w hali sportowej
Klasy I – godz. 9.00
Klasy II – godz. 9.30
Klasy III, IV – godz. 10.00
Biblioteka Publiczna im. Marii Konopnickiej w Suwałkach obchodzi w tym roku 75 rocznicę swojego istnienia. Z tej okazji osobiście wybraliśmy się do zaprzyjaźnionej z naszą szkołą szanownej jubilatki.
W imieniu całej społeczności szkolnej gratulacje, najlepsze życzenia i podziękowania za współpracę przekazała Pani Dyrektor naszej szkoły oraz nauczyciele bibliotekarze i przedstawicielka braci uczniowskiej - Izabela Aniołowska.
Dodatkiem do życzeń były kwiaty i tort (oczywiście w kształcie książki), które zostały wręczone Pani Dyrektor biblioteki.
Za pomoc w przygotowaniu niespodzianki nauczyciele bibliotekarze dziękują Paniom: M. Chmielewskiej, M. Michniewicz, A. Skoczylas i M. Urbanowicz.
21 lutego obchodzimy Dzień Języka Ojczystego. Zapraszamy do wspólnego świętowania! Zaplanowałyśmy sporo atrakcji:
Zwycięzcom zawodów językowych gwarantujemy świetną zabawę, uznanie w oczach rówieśników oraz nagrody.
Zapraszamy do udziału w konkursach!
Nauczycielki bibliotekarki i polonistki.
W ubiegłym tygodniu uczniowie klas gastronomicznych wzięli udział w warsztatach kulinarnych, których motywem przewodnim była mąka orkiszowa – jasna i razowa.
Orkisz to starożytna odmiana pszenicy, która nie została poddana żadnym modyfikacjom, dlatego uchodzi za zdrowszą odmianę pszenicy zwyczajnej. Na wiele dziesięcioleci zniknęła z polskich pól. Obecnie cieszy się coraz większym zainteresowaniem rolników i konsumentów żywności prozdrowotnej.
Dlaczego warto zastosować orkisz w kuchni? Przede wszystkim jest dobrym źródłem białka i błonnika pokarmowego. Zawiera także mangan, fosfor, magnez, cynk, żelazo i witaminę B3. Substancją wyróżniającą orkisz jest rodanid – związek o działaniu naturalnego antybiotyku, który stymuluje układ odpornościowy. Orkisz jest pomocny przy regulacji rytmu wypróżnień, obniżeniu cholesterolu, poprawie krążenia krwi, ponadto zmniejsza ryzyko anemii, miażdżycy i nowotworu jelita grubego.
Nasza szkoła bierze udział w programie „Zapomniane przepisy w nowoczesnej odsłonie”, który skierowany jest do młodzieży klas II - IV szkół gastronomicznych z całej Polski. Warsztaty prowadzą szefowie kuchni: Łukasz Konik i Tomasz Milewski.
Głównym celem tegoż programu jest rozbudzanie zainteresowań młodzieży nowatorskimi metodami pracy w dziedzinie gastronomii oraz czerpanie inspiracji z kulinarnego dziedzictwa Polski.
Dodatkowo każda szkoła uczestnicząca w projekcie weźmie udział w projekcie organizowanym przez Social Media dotyczącym największej ilości udostępnień postu, lajków z wykorzystaniem przepisu z danej szkoły. Zwycięzcy otrzymają niebagatelne nagrody rzeczowe.
Dlatego udostępniajcie i lajkujcie:
https://www.facebook.com/103598994503486/posts/109286107268108