^Powrót na górę
Celem konkursu było rozpowszechnienie potraw tradycyjnej kuchni wiejskiej, poznawanie kulinarnych różnic kulturowych innych regionów, propagowanie potraw regionalnych i zdrowej żywności, integracja społeczności szkolnych z różnych regionów Polski oraz podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego, wspieranie rozwoju zawodowego ucznia zdolnego, motywowanie uczniów do zdobywania umiejętności ponadprogramowych i motywowanie nauczycieli do podtrzymywania tradycji regionalnych.
Tegoroczny konkurs przebiegał pod hasłem "Potrawy półmięsne". W związku z nim wykonaliśmy danie "Babeczki babuni". Na realizację zadania mieliśmy, jak pozostali uczestnicy, 1,5 godziny. Następnie należało zaprezentować swoją pracę, wraz z informacją na temat pochodzenia potrawy i sposobu jej przyrządzenia.
Dania konkursowe degustowało i oceniało pięcioosobowe Jury. Komisja określiła poziom wykonanych potraw jako bardzo wysoki, przyznając się do trudu w dokonaniu najtrafniejszego wyboru laureatów.
Nasze kulinarne starania przyniosły sukces - otrzymaliśmy Wyróżnienie, dyplomy oraz nagrody rzeczowe. Poza tym, podczas pobytu w ZSCKR w Karolewie, spotkało nas mnóstwo atrakcji turystycznych:
- dwugodzinny rejs statkiem w Giżycku
- wycieczka do Parku Miniatur Warmii i Mazur
Bawiliśmy się tam świetnie. Wyprawa do Karolewa zakończyła się po trzech dniach. Wróciliśmy do Suwałk w dobrym nastroju, usatysfakcjonowani.
Do konkursu przygotowała nas i w zmaganiach konkursowych towarzyszyła
Pani mgr inż. Marta Urbanowicz.