Do przygotowania sałatek młodzież wykorzystała rodzime, dostępne o tej porze roku warzywa – marchew, cebulę, paprykę czy też czerwoną fasolę. Nie zabrakło też przetworów konserwowych, takich jak: kukurydza, groszek czy ogórki. Smak dań podkreśliły aromatyczne sosy. Apetyt pobudzał sposób podania potraw. Uczniowie wykazali się ogromną pomysłowością, serwując sałatki na chipsach ziemniaczanych, gofrach ziemniaczanych czy też małych tartaletkach.
Konkurs poprzedzono prezentacją multimedialną na temat ziemniaka. Natomiast po prezentacji i degustacji dań, dwuosobowe zespoły, biorące udział w konkursie, napisały krótki test z wiedzy o ziemniaku.
Zwycięzcami konkursu zostały: Kinga Klejmont z klasy I TG. Drugie miejsce zajęły Emilia Tyczkowska i Izabela Bogdan z klasy II TG, zaś na miejscu trzecim uplasowały się Anna Kozłowska i Anna Podurgiel uczennice klasy III ZK.
Konkurs zorganizowały i przeprowadziły nauczycielki zawodów żywieniowych: Marta Urbanowicz i Regina Renowicka. Natomiast dekoracje przygotowała Marta Chmielewska.