^Powrót na górę
Zwiedzający, oprowadzani przez grupę maturzystów i opiekunów pracowni, mieli okazję zobaczyć w pełni wyposażoną bazę do nauki w zawodach związanych z branżą gastronomiczną, spożywczą, turystyczną, rolniczą i architektury krajobrazu. Wielkim zainteresowaniem gości cieszyły się dwie nowe pracownie żywienia wyposażone w nowoczesne urządzenia na miarę XXI wieku: piec konwekcyjno-parowy, zmywarkę gastronomiczną, stanowisko do obróbki brudnej wykonane ze stali nierdzewnej wraz z młynkami koloidalnymi oraz osiem stanowisk kompleksowo wyposażonych w najwyższej jakości sprzęt, z którego korzystają uczniowie na zajęciach. Na miejscu gimnazjaliści częstowani byli ciasteczkami francuskimi, kruchymi babeczkami, koreczkami serowo-paprykowymi i tartinkami z różnymi pastami oraz sałatkami przygotowanymi przez uczniów z kl. I Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego oraz kl. II ZSZ – kucharz małej gastronomii. W pracowni obsługi konsumenta przybyli goście mieli okazję zobaczyć różne sposoby przygotowywania, dekorowania i podawania drinków oraz koktajli bezalkoholowych. Poznali również sprzęt i wyposażenie lady barowej, a także pomocników kelnerskich. Na zwiedzających czekała również fontanna z przepyszną czekoladą i wypiekane własnoręcznie przez uczniów wyroby cukiernicze. Dodatkową atrakcją dla gości był występ grupy kelnerów - uczniów z kl. I i II Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego oraz kl. III Technikum Organizacji Usług Gastronomicznych, którzy zaprezentowali obsługę gości w rytm muzyki. Całość przygotowała p. M. Urbanowicz, nauczyciel technologii żywności. Dzień wcześniej w szkole odbył się „Konkurs nakrywania stołów wielkanocnych” i zwiedzający mieli możliwość zobaczyć oraz ocenić zaprezentowane przez naszych uczniów pomysły, a także poznać tajniki pracy kelnera i barmana. Szczególną uwagę zwiedzających zwróciło stanowisko, przy którym dwie uczennice z kl. I TŻi GD prezentowały rzadko spotykaną technikę carwingu, czyli różnych sposobów rzeźbienia w warzywach i owocach. Artystyczne tajniki kulinarnej sztuki dekorowania poznała i przekazała uczniom nauczycielka naszej szkoły, która brała udział w szkoleniu zorganizowanym w Portugalii. Następnie gimnazjaliści zwiedzili: sale lekcyjne, pracownie komputerowe, bibliotekę z czytelnią, internat oraz świetlicę, warsztaty szkolne wyposażone w maszyny rolnicze, obrabiarki i inne urządzenia. Na szkolnym placu manewrowym mieli okazję zobaczyć, jak odbywa się szkolenie przyszłych kierowców w oparciu o dwa zakupione przez szkołę samochody do nauki jazdy. Duże zainteresowanie u zwiedzających wzbudziły oglądane obiekty sportowe, tj. hala sportowa, na której rozgrywano mecz piłki ręcznej chłopców, sala gimnastyczna, dobrze wyposażona siłownia oraz boisko do siatkówki plażowej. Od nauczycieli wychowania fizycznego i trenerów gimnazjaliści uzyskali informacje na temat możliwości uprawiania różnych form dyscyplin sportowych prowadzonych przez naszą szkołę. Aby udzielić pełnej i wyczerpującej informacji o kierunkach kształcenia i dodatkowych uprawnieniach, jakie można zdobyć ucząc się w naszej szkole, gimnazjalistom przygotowano materiały w postaci informatorów, ulotek, plakatów. Obejrzeli oni również film promujący szkołę. Już tradycyjnie szeregi uczniów naszej szkoły zasila kolejne pokolenie młodzieży, której rodzice przed laty uczyli się w jej murach. Wielu gimnazjalistów uczestniczących w tegorocznych Dniach Otwartych deklarowało chęć powrotu do ZSCKR, by od września podjąć tu naukę.