Jesteś tutaj: Start
^Powrót na górę
27 września uczniowie klas pierwszych naszej Szkoły zostali przyjęci w poczet czytelników szkolnej biblioteki. Uroczystość Pasowania na czytelnika zbiegła się z dwoma innymi ważnymi wydarzeniami popularyzującymi czytelnictwo - Narodowe Czytanie i Ogólnopolski Dzień Głośnego Czytania. Drużyny złożone z przedstawicieli klas pierwszych wraz z kapitanami, w których role wcieliła się Kadra Kierownicza Szkoły, wybrani pracownicy i zaproszeni goście, odkrywały piękno oraz aktualność Nowel polskich. Na zakończenie tej wyjątkowej uroczystości pierwszoklasiści złożyli przyrzeczenie, że będą kochać i szanować książki. Aktu pasowania dokonała Pani wicedyrektor A. M. Brzezińska, a pamiątkowe dyplomy wręczyła Pani dyrektor J. Nikścin
Wszystkim (zarówno nauczycielom, jak i uczniom), którzy włączyli się w przygotowanie uroczystości bibliotecznej i wzięli w niej czynny udział, serdeczne podziękowania składają nauczyciele bibliotekarze.
Nabór uczniów do udziału w projekcie „Pierwszy krok do kariery - zagraniczne praktyki dla uczniów ZSCKR w Suwałkach” nr 2019-1-PL01-KA102-063193 już niedługo się rozpocznie!
Projekt skierowany jest do 16 uczniów naszej szkoły z kierunku: Technik żywienia i usług gastronomicznych.
Szczegóły w załącznikach poniżej.
8 września 2019 roku w Suwałkach odbył się VI Międzynarodowy Konkurs Kulinarny „Sąsiedzi przy stole”. Tym razem w zmaganiach wzięli udział kucharze z Suwalszczyzny i niemieckiego Waren. Tematem przewodnim konkursu była kuchnia niemiecka, a gośćmi specjalnymi – Marcin Budynek i Robert Sowa.
W tym roku naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy II Technik żywienia i usług gastronomicznych: Agnieszka Oszmiańska, Angelika Sidorek, Natalia Rozenkiewicz oraz Filip Słabiński. Młodzież wraz z opiekunem – Martą Urbanowicz – wzięła udział w warsztatach kulinarnych z kuchni niemieckiej z elementami kuchni podlaskiej i produktem regionalnym. Pod czujnym okiem szefa kuchni – Roberta Sowy – uczniowie zaprezentowali Spetzle z kurkami, wędzonym serem z Wiżajn i świeżymi borowikami oraz tradycyjną, niemiecką sałatkę ziemniaczaną.
Dzięki uczestnictwu w imprezie uczniowie mogli doskonalić umiejętności kulinarne i rozwijać zainteresowania.