Jesteś tutaj: Start
^Powrót na górę
W związku z obchodami Światowego Dnia AIDS, młodzież naszego Zespołu przystąpiła do szkolnego konkursu wiedzy na temat HIV/AIDS. W zmaganiach wzięło udział 14 uczniów z klas pierwszych. Uczestnicy rozwiązali test, składający się z pytań otwartych i zamkniętych, wykazali się zadowalającą wiedzą z zakresu tematyki konkursu.
Najlepsze wyniki uzyskali:
I miejsce; Izabela Bogdan – I PT
II miejsce; Sylwia Wiśniewska – I FT
III miejsce; Piotr Kaszuba – I FT
Wszystkim uczestnikom gratulujemy!
We wtorek 20.12.2016 r. szkolne koło przedsiębiorczości zorganizowało kiermasz świąteczny. Uczniowie i pracownicy szkoły mogli nabyć własnoręcznie wykonane stroiki i ozdoby świąteczne, a także ciasta, babeczki, makowce, pierniczki i inne słodkości. Na spragnionych czekała kawa, herbata oraz zimna lemoniada.
Tydzień wcześniej „szkolni przedsiębiorcy” sprzedawali własnoręcznie wykonane pocztówki świąteczne.
Pieniądze pochodzące z obu akcji zostaną przeznaczone na działalność statutową koła, m.in. dofinansowanie wycieczki krajoznawczej.
W dniu 15.12.2016r. odbył się szkolny konkurs "Bliżej pszczół" organizowany przez Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II. Celem konkursu była popularyzacja wśród uczniów roli pszczoły miodnej w środowisku naturalnym i industrialnym.
Uczniowie technikum kształcącym w zawodzie technik rolnik oraz technik agrobiznesu uczestniczyli w interesujących zajęciach. Wiele przedsięwzięć miało charakter wyjazdowy. Podczas wycieczek uczniowie zwiedzali nowoczesne i ekologiczne gospodarstwa rolne. Właściciele gospodarstw prezentowali uczniom innowacyjne sposoby zarządzania i metody chowu zwierząt.
Uczniowie klasy I architektury krajobrazu wzięli udział w nietypowej lekcji z zakresu profilaktyki i wychowania. We środę 14 grudnia 2016, pod opieką pedagoga Pani Renaty Pałejko, udali się do kina Cinema Lumiere w Suwałkach na spotkanie profilaktyczne pn. „Życiowe dylematy – konsekwencje wyborów”, organizowane przez Komendę Miejską Policji w Suwałkach.
9 grudnia odbyła się kolejna edycja Warsztatów Kulinarnych dla gimnazjalistów. Tym razem gościliśmy uczniów Gimnazjum w Nowince. Zbliża się Boże Narodzenie, więc grudniowe warsztaty poświęciliśmy świątecznym słodkościom. Przy pomocy uczniów z klasy III ZK i I TG wypiekaliśmy pierniczki, które potem własnoręcznie dekorowaliśmy. Niektórzy uczniowie okazali się mistrzami cukiernictwa i wykonali trudne „wiatraczki”. Zgodnie z tradycją warsztatów, na zakończenie odbyła się wspólna degustacja przygotowanych wypieków.