^Powrót na górę
21 września 2016 roku w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne, których tematyką była kuchnia regionalna, tradycyjna i zdrowa. Tradycyjne wyroby regionalne, często produkcji czysto ekologicznej, takie jak miody, sery, warzywa i owoce oraz grzyby i mięso, są bardzo ważnym aspektem zdrowego żywienia.
Szkolne Koło Caritas zaprosiło do naszej szkoły niezwykłą osobowość. Dnia 15 września 2016 roku gościliśmy ks. Sławomira Cimochowskiego.
Kapłan pochodzi z diecezji ełckiej. Zrezygnował z tradycyjnego sposobu pełnienia posługi kapłańskiej i od trzech lat pracuje jako misjonarz w Boliwii, w Ameryce Południowej. Jest proboszczem dwóch parafii położonych w wysokich górach (ok. 4000 m .n. p .m.).
Z okazji inauguracji nowego roku szkolnego 2016/2017 w naszej szkole w dniu 6 września 2016 roku odbyła się uroczysta Msza św. Głównym celebransem był ks. Szymon Klimaszewski – proboszcz parafii p. w. błogosławionej Anieli Salawy w Suwałkach. We Mszy św. wzięła udział cała społeczność naszej szkoły.
Z Bożym błogosławieństwem pragniemy rozpocząć kolejny rok nauki i wytężonej pracy.
Klikając na zdjęcie możecie obejrzeć krótką fotorelację.
7 maja 2016 Szkoła im. Wincentego Witosa w Suwałkach otworzyła podwoje dla znakomitych odwiedzających. Spośród zaproszonych gości swoją wizytą zaszczycili nas parlamentarzyści, przedstawiciele instytucji państwowych i samorządowych, rolnicy, przedsiębiorcy - m.in. Wiceminister Spraw Wewnętrznych i Administracji – Pan Jarosław Zieliński, Sekretarz Stanu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Pan Jacek Bogucki, Prezydent Miasta Suwałki – Pan Czesław Renkiewicz, Przewodniczący Stowarzyszenia Świętego Izydora Oracza – Pan Witold Karczewski. Było nam miło gościć w progach szkoły także mieszkańców miasta i okolic, uczniów i ich rodziny, wszystkich tych, którzy z zainteresowaniem przypatrywali się wydarzeniom w ZSCKR w Suwałkach, a przeżycie to było dla nas niezwykle ważne, ponieważ już po raz szósty mogliśmy świętować obchody Wiosennego Agrofestynu.
Zdjęcia możecie obejrzeć >>>tutaj<<<.
W naszej szkole odbył się kurs barmański prowadzony przez Pana Mariusza Grzesika. Pod jego okiem zdobywaliśmy wiedzę o sprzęcie, technikach pracy barmana. Poznaliśmy różne gatunki alkoholi, metody ich produkcji i zastosowanie w mixologii. Mistrzostwo i kultura bycia prowadzącego sprzyjała szybkiemu nabywaniu umiejętności samodzielnej i profesjonalnej pracy za ladą barową. Tworzyliśmy coctaile, dekorowaliśmy i poznawaliśmy nowoczesne drinki molekularne.