Jesteś tutaj: Start
^Powrót na górę
14 lutego miłośnicy książek mogli umówić się na „Randkę w ciemno z książką”.
Nie znając tytułu, autora oraz tematyki książki, uczniowie mogli wylosować zapakowany w papier tom. Każdemu z nich przypisana była niespodzianka.
O tym, czy randka z wybraną w ciemno książką była udana nauczyciele bibliotekarze, którzy zorganizowali Walentynki w bibliotece, dowiedzą się, kiedy uczniowie będą je zwracać do szkolnej książnicy.
21 lutego obchodzimy Dzień Języka Ojczystego. Zapraszamy do wspólnego świętowania! Zaplanowałyśmy sporo atrakcji:
Zwycięzcom zawodów językowych gwarantujemy świetną zabawę, uznanie w oczach rówieśników oraz nagrody.
Zapraszamy do udziału w konkursach!
Nauczycielki bibliotekarki i polonistki.
W ubiegłym tygodniu uczniowie klas gastronomicznych wzięli udział w warsztatach kulinarnych, których motywem przewodnim była mąka orkiszowa – jasna i razowa.
Orkisz to starożytna odmiana pszenicy, która nie została poddana żadnym modyfikacjom, dlatego uchodzi za zdrowszą odmianę pszenicy zwyczajnej. Na wiele dziesięcioleci zniknęła z polskich pól. Obecnie cieszy się coraz większym zainteresowaniem rolników i konsumentów żywności prozdrowotnej.
Dlaczego warto zastosować orkisz w kuchni? Przede wszystkim jest dobrym źródłem białka i błonnika pokarmowego. Zawiera także mangan, fosfor, magnez, cynk, żelazo i witaminę B3. Substancją wyróżniającą orkisz jest rodanid – związek o działaniu naturalnego antybiotyku, który stymuluje układ odpornościowy. Orkisz jest pomocny przy regulacji rytmu wypróżnień, obniżeniu cholesterolu, poprawie krążenia krwi, ponadto zmniejsza ryzyko anemii, miażdżycy i nowotworu jelita grubego.
Dnia 8.02.2020 r. uczniowie klas IF4, IB4H oraz IFTH wzięli udział w wycieczce na wystawę: Mazurskie AGRO SHOW w Ostródzie. Zapoznali się tam z ciekawymi ofertami firm, które produkują maszyny rolnicze i urządzenia wykorzystywane w gospodarstwach rolnych. Przeprowadzili wiele interesujących rozmów, które przybliżyły im obraz współczesnej techniki rolniczej. W drodze powrotnej młodzież odwiedziła Sanktuarium Matki Boskiej w Gietrzwałdzie.
Opiekunowie wycieczki:
Jarosław Machała
Piotr Krzywicki.
Droga Młodzieży!
Kieruję do Was informację na temat konkursu ogłoszonego przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego, w ramach programu edukacyjnego „ARS, czyli jak dbać o miłość”, pod nazwą „Szkoła wolna od używek”.
Zadanie konkursowe polega na nagraniu i zmontowaniu filmu krótkometrażowego (maksymalnie 2 minutowego). Dopuszczalna jest każda forma artystyczna (film, teledysk, reportaż, animacja itp.). Treść filmu ma dotyczyć profilaktyki uzależnień od alkoholu, tytoniu i innych środków psychoaktywnych. Inspiracją do stworzenia filmu może być program „ARS, czyli jak dbać o miłość?”, jako program o tożsamej tematyce z przedmiotem konkursu.
Nasza szkoła bierze udział w programie „Zapomniane przepisy w nowoczesnej odsłonie”, który skierowany jest do młodzieży klas II - IV szkół gastronomicznych z całej Polski. Warsztaty prowadzą szefowie kuchni: Łukasz Konik i Tomasz Milewski.
Głównym celem tegoż programu jest rozbudzanie zainteresowań młodzieży nowatorskimi metodami pracy w dziedzinie gastronomii oraz czerpanie inspiracji z kulinarnego dziedzictwa Polski.
Dodatkowo każda szkoła uczestnicząca w projekcie weźmie udział w projekcie organizowanym przez Social Media dotyczącym największej ilości udostępnień postu, lajków z wykorzystaniem przepisu z danej szkoły. Zwycięzcy otrzymają niebagatelne nagrody rzeczowe.
Dlatego udostępniajcie i lajkujcie:
https://www.facebook.com/103598994503486/posts/109286107268108
W dniach 13 – 14 stycznia 2020 r. w Białymstoku odbyły się eliminacje do pierwszej edycji ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Bitwa na drobiowe smaki”. Organizatorem przedsięwzięcia jest Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj. Kulinarne potyczki mają przede wszystkim promować drób jako wartościowy składnik nowoczesnych potraw, a także obalić mity na temat jego szkodliwości.
Nasza szkoła po dwóch dniach wielkich emocji i ciężkiej pracy zajęła III miejsce. W skład naszego zespołu wchodzili: Beata Zielińska z klasy I P4 oraz Filip Słabiński z klasy II PT. Młodzieży pomagał Pan Paweł Siedlecki, którego wspierała Pani Marta Urbanowicz.