Jesteś tutaj: Start
^Powrót na górę
18 października uczniowie naszej Szkoły, pod opieką Małgorzaty Best, mieli przyjemność uczestniczyć w spotkaniu z profesorem Andrzejem Strumiłło. Ten wybitny artysta został laureatem plebiscytu Suwalczanin Roku 2016. Natomiast rok 2017 w województwie podlaskim został ogłoszony Jego rokiem jako szczególna forma uczczenia jubileuszu 90. rocznicy urodzin artysty. Profesor jest laureatem licznych odznaczeń, nagród i wyróżnień, w tym: w 2000 r. Orderu Odrodzenia Polski, nagród marszałka województwa podlaskiego i prezydenta Suwałk. W 2005 r. otrzymał prestiżowe odznaczenie ministra kultury – złoty medal „Gloria Artis”. W uznaniu zasług został uhonorowany tytułami „Zasłużony dla Miasta Suwałk” w 2001 r. i „Honorowy Obywatel Miasta Suwałk” w 2002 r.
REGULAMIN PRZYZNAWANIA TYTUŁU NAJLEPSZEGO SPORTOWCA ROKU
ZESPOŁU SZKÓŁ CENTRUM KSZTAŁCENIA ROLNICZEGO W SUWAŁKACH
W bieżącym roku szkolnym po raz pierwszy organizujemy w naszej szkole konkurs na najlepszego sportowca, sportsmenkę szkoły. Regulamin plebiscytu uwzględnia aktywność sportową kandydata, jego osiągnięcia sportowe w szkole i poza nią oraz wyniki w nauce.
Organizatorzy konkursu:
Dyrektor szkoły, nauczyciele wychowania fizycznego,
Celem konkursu jest:
· Wyłonienie najbardziej aktywnej sportowo osoby w szkole
· Propagowanie zdrowego stylu życia
· Angażowanie się uczniów w sportowe życie szkoły
· Stwarzanie możliwości osiągania i przeżywania sukcesów
Nie pozostajemy obojętni, dlatego w ramach edukacji zdrowotnej oraz wychowania ku wartościom, podejmujemy w szkole także trudne tematy.
O tym, jak nieprzewidywalny jest los oraz jaką wartością jest zdrowie, mogliśmy usłyszeć podczas spotkania z P. Marią Sienkiewicz – prezesem Fundacji Promyk i P. Anetą – mamą chłopca, który dwukrotnie przeszedł przeszczep szpiku kostnego.
W dniu 10 października 2017 r. grupa młodzieży z naszej szkoły uczestniczyła po raz kolejny w cyklicznym spotkaniu „Przystanek Historia”, organizowanym przez IPN w gmachu Muzeum Okręgowego w Suwałkach. Tym razem prelekcja dotyczyła „Litewskiego zbrojnego podziemia niepodległościowego w latach 1945-1950”.
Ziemniaki to bardzo wszechstronne i uniwersalne warzywa. Możemy je przyrządzić na tysiące sposobów: pieczone, gotowane, z koperkiem, z jajkiem, z mięsem, w formie baby ziemniaczanej lub klusek. Często stanowią bazę zup i sałatek. Bez wątpienia ziemniaki są jednym z podstawowych składników jadłospisu ludzi na całym świecie.
10 października 2017 r. w naszej szkole odbyła się kolejna edycja Konkursu ziemniaczanego. W tym roku jego motywem przewodnim była sałatka ziemniaczana. W kulinarnych zmaganiach udział wzięli uczniowie technikum klas żywieniowych oraz szkoły zawodowej – kucharz.