Jesteś tutaj: Start
^Powrót na górę
Od początku kwietnia w naszej Szkole prowadzimy działania związane z obchodami Światowego Dnia Świadomości Autyzmu. Naszym nadrzędnym celem jest zwrócenie uwagi na dyskryminację i izolację, jakich doświadczają ludzie z autyzmem, pragniemy uwrażliwić na krzywdę, jaka niesłusznie ich dotyka, a także wyrazić naszą solidarność z nimi. Kulminacyjnym punktem akcji jest bieg planowany na 24 kwietnia 2016 (godz. 10.00 przy Zalewie Arkadia).
EuroGastro to najważniejsze i największe wydarzenie targowe w Polsce. Ideą targów jest przedstawienie pełnej i różnorodnej oferty produktów, usług i rozwiązań dla gastronomii. Na EuroGastro obecni są przedstawiciele wiodących firm z Polski i z zagranicy. Ekspozycja targowa podzielona jest na cztery sektory tematyczne: wyposażenie zaplecza kuchennego, żywność i napoje dla gastronomii, sektor kawowy, wyposażenie sal restauracyjnych i barów.
Zdjęcia możecie obejrzeć >>>tutaj<<<.
W naszej szkole odbył się kurs barmański prowadzony przez Pana Mariusza Grzesika. Pod jego okiem zdobywaliśmy wiedzę o sprzęcie, technikach pracy barmana. Poznaliśmy różne gatunki alkoholi, metody ich produkcji i zastosowanie w mixologii. Mistrzostwo i kultura bycia prowadzącego sprzyjała szybkiemu nabywaniu umiejętności samodzielnej i profesjonalnej pracy za ladą barową. Tworzyliśmy coctaile, dekorowaliśmy i poznawaliśmy nowoczesne drinki molekularne.
31 marca 2016 roku odbyłsięSzkolny Konkurs Wiedzy o Żywieniu. Uczniowie klas trzecich technikum żywienia i usług gastronomicznych przystąpili do napisania testu obejmującego zagadnienia z wiedzy o surowcach, zasadach racjonalnego żywienia, bezpieczeństwie żywności, technikach sporządzania potraw i ich wpływie na organizm. Test składałsięz 40 pytańobejmujących te zagadnienia.