^Powrót na górę
W ramach projektu ,,Wsparcie na starcie” w szkolnej pracowni technologii gastronomicznej odbył się Kurs nowoczesnej kuchni regionalnej. Pod okiem Alicji Skoczylas uczniowie przygotowywali potrawy związane z tradycją kulinarną Suwalszczyzny. Nie zabrakło chłodników, potraw z ryb, kaczki, polędwiczek wieprzowych gotowanych metodą sous vide w towarzystwie soczewiaków, babki ziemniaczanej, kibinów, puree z groszku zielonego, marchwi oraz ziemniaczanych czy szpinakowych chipsów. Na talerzach pojawiły się desery z twarogu zrobionego metodą naszych babć, pachnące drożdżówki. Uczniowie próbowali też elementów kuchni molekularnej, takich jak galaretki, żele marchewkowe, buraczkowe, kolorowe tiule, kawior z ogórka, pianki owocowe, espumy ziołowe oraz dzikie rośliny i kwiaty jadalne. Przygotowane przez młodzież potrawy zachwycały i zaskakiwały wyjątkowym smakiem i wyglądem.
Uczestnicy szkolnego etapu konkursu "Gotuj z klasą":
Alicja Orchowska, Klaudia Tomaszewska klasa I TŻiUG
Elżbieta Jakubowska, Roksana Kowalczyk klasa II TŻiUG
Natalia Judzewicz i Karolina Jankowska klasa III TŻiUG
Do kolejnego etapu zakwalifikowały się uczennice klasy II TŻiUG
W komisji konkursowej zasiadały:
Pani Dyrektor Jolanta Nikścin
Pani Wicedyrektor Arletta Małgorzata Brzezińska
Pani Aleksandra Kmiecik
Pani Iwona Krzyżanowska
Wszyscy jesteśmy konsumentami – stwierdził 15 marca 1962 r. prezydent USA John F. Kennedy. W rocznicę tych słów obchodzimy Światowy Dzień Konsumenta.
Konsument powinien być świadomy swoich praw i z nich umiejętnie korzystać. Z tego powodu nauczycielka Podstaw Przedsiębiorczości – Marta Pogorzelska razem z Miejską Rzecznik Praw Konsumentów – p. Teresą Mazur postanowiły przypomnieć kilka praw, które mogą się przydać w codziennym życiu.