Jesteś tutaj: Start
^Powrót na górę
Dzień Chleba, w tym roku obchodzony 7 października, jest świętem na stałe wpisanym w tradycję naszej szkoły. Warto dodać, że został zorganizowany już po raz jedenasty. Celem przedsięwzięcia jest zwrócenie uwagi na jakość spożywanego chleba, który stanowi podstawowy składnik naszego pożywienia. Zatem warto poznać techniki jego wypieku, a czasem samodzielnie upiec chrupiący i pachnący bochen w domu.
W przygotowanie Dnia Chleba zaangażowani są przede wszystkim nauczyciele przedmiotów zawodowych oraz młodzież, ucząca się na kierunkach gastronomicznych, architekturze krajobrazu i mechanizacji.
W tym roku w naszej placówce gościmy uczniów klas ósmych ze Szkoły Podstawowej w Wiżajnach i Szkoły Podstawowej nr 9 w Suwałkach. Dodatkową atrakcją tegorocznych obchodów jest wystawa miodów, pochodzących z „Pasieki Jurewicz”.
Święto Chleba rozpoczęło się krótką prezentacją na temat chleba przygotowaną przez Pana Pawła Siedleckiego wraz z uczniami szkoły Anastazją Szydłowską z klasy 2PT - Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Adrianem Stawieckim z klasy 3PT - Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych. Grupa naszych uczniów zaprezentowała gościom ze szkół podstawowych scenką „Obrzęd pieczenia chleba”. Niepowtarzalną grupę artystyczną pod opieką Pana Zbigniewa Masłowskiego stworzyli następujący uczniowie: Gospodyni – Emilia Rutkowska, Jaguś (córka) – Barbara Sierocka, Kasia (córka) – Gabriela Mitros, Zosia (córka) – Martyna Trocka, Staszek (syn) – Szymon Sokołowski, Wicuś (zięć in spe) – Piotr Zajkowski. Na scenie nie zabrakło tradycyjnych akcesoriów związanych z wypiekiem chleba i ubijaniem masła, ludowych przesądów, strojów i oczywiści, humoru.
Następnie nasi goście poznali proces wypieku tradycyjnego chleba na zakwasie. Dowiedzieli się, z jakiej mąki należy przygotować ciasto oraz czym wzbogacić wypiek, by był nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Młodzież uczestniczyła także w warsztatach kulinarnych – pieczenie ciasteczek i drożdżówek, przygotowanych przez Panią Teresę Łapińską, Panią Henrykę Dębowską, Panią Annę Jachimowicz; weterynaryjnych – zabiegi pielęgnacyjne przeprowadzane na zwierzętach domowych oraz USG jamy brzusznej psa przygotowane przez Panią Adę Socińską - Staniewicz oraz Panią Małgorzatę Moroz, a także z architektury krajobrazu – sadzenie lasu w słoiku przez Panią Monikę Michniewicz. Dodatkową atrakcją był pokaz maszyn i sprzętów rolniczych, które wykorzystywane są w produkcji zbóż. Pokaz przygotowali uczniowie, uczący się na kierunkach mechanizacji i agrotroniki pod opieką Pana Szczepana Sobotki. Młodzież ze szkół podstawowych zobaczyła, jak długą drogę przechodzi produkt rolny nim trafi na nasz stół w postaci chleba. Przy okazji nasi goście zapoznali się z obiektem szkolnym, zwłaszcza pracowniami praktycznej nauki zawodu.
Cała społeczność szkolna będzie mogła częstować się świeżym, ciepłym, pachnącym, wieloziarnistym chlebem, pieczonym na tradycyjnym, naturalnym zakwasie. Do chrupiącego chleba przygotowaliśmy dodatki: dżemy, masło, a nawet smalec z kiszonymi ogórkami. Na zakończenie Dnia chleba uczniowie naszej szkoły mogli wziąć udziął w quizie przygotowanym przez Pana Adama Trzyna o tematyce chleba. Najlepsza okazała się uczennica klasy 1PT - Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych - Karolina Kalinowska, która otrzymała od Pani Dyrektor nagrodę.
5 października 2021 r. w Sali Koncertowo-Teatralnej im. Andrzeja Wajdy Suwalskiego Ośrodka Kultury odbyła się uroczysta Gala Ucznia Zdolnego. Jest ona elementem miejskiego programu „Zdolny Suwalczanin” w dziedzinie nauki i sportu. Uczniowie naszej szkoły, podczas Gali otrzymali z rąk Prezydenta Miasta Suwałk nagrody za szczególne osiągnięcia w nauce w roku szkolnym 2020/2021. Do zaszczytnego grona nagrodzonych należą:
Piotr Lubiński, uczeń klasy III technik weterynarii,
Julia Waraksa, uczennica klasy III technik żywienia i usług gastronomicznych,
Natalia Rozenkiewicz, Angelika Sidorek, Filip Słabiński, - uczniowie klasy IV technik żywienia i usług gastronomicznych .
Wymienieni uczniowie są laureatami lub finalistami olimpiad: Wiedzy i Umiejętności Rolniczych oraz Wiedzy o Żywności, na szczeblu ogólnopolskim.
Za rozwój młodych talentów i przygotowanie ich do olimpiad, listy gratulacyjne otrzymały nasze nauczycielki – Pani Joanna Okrągła oraz Pani Marta Urbanowicz.
Po powrocie z uroczystości Pani Dyrektor serdecznie pogratulowała uczniom za zaangażowanie i wybitne osiągnięcia, życząc jednocześnie dalszych sukcesów.
Poniżej galeria zdjęć z uroczystości:
Finaliści IX edycji Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS) – Zuzanna Dzienis i Filip Słabiński – przygotowują się do kolejnej edycji pod opieką P. Agaty Drywulskiej – Bartyzel.
Rozstrzygnięcie konkursu, którego organizatorem jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, odbędzie się 9 października w Warszawie. Uczniowie od kilku dni ćwiczą przygotowywanie konkursowej potrawy – Suwalskiego dymnego jelenia.
Trzymamy kciuki! Życzymy powodzenia!
Fotogaleria z tego wydarzenia poniżej:
29 września 2021 r. odbyło się uroczyste pasowanie uczniów klas pierwszych na czytelników szkolnej książnicy. Wydarzenie to połączone było z dwoma innymi, równie ważnymi akcjami, promującymi czytelnictwo. Uczciliśmy Ogólnopolski Dzień Głośnego Czytania oraz włączyliśmy się w ogólnopolską akcję czytelniczą „Narodowe Czytanie”. W tym roku czytaliśmy „Moralność pani Dulskiej” autorstwa Gabrieli Zapolskiej. Uczniowie klas pierwszych wysłuchali fragmentów tej słynnej tragifarsy w wykonaniu Dyrekcji i Kadry kierowniczej szkoły oraz Pań bibliotekarek z Biblioteki Publicznej im. Marii Konopnickiej w Suwałkach. Natomiast uczniowie z klasy 1 PT – Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych odegrali fragment uwspółcześnionej wersji tego utworu. Uroczystość prowadziła GABRIELA ZAPOLSKA - uczennica klasy 1 PT.
Grupa uczniów mieszkających w internacie, pod opieką nauczycieli bibliotekarzy uczestniczyła w kolejnym spotkaniu autorskim, które miało miejsce w bibliotece Publicznej im. Marii Konopnickiej w Suwałkach. Po raz kolejny udało się też zdobyć autograf bohatera wieczoru. Gościem spotkania był pisarz i dziennikarz filmowy Bartosz Michalak, autor książki pt. „Wajda. Kronika wypadków filmowych”. Spotkanie było tym bardziej interesujące, gdyż rok 2021 w Suwałkach poświęcony jest Andrzejowi Wajdzie - wybitnemu polskiemu reżyserowi, który urodził się w naszym mieście.
Za zasługi dla rozwoju kinematografii Andrzej Wajda był wielokrotnie nagradzany, między innymi w 2000 roku za całokształt twórczości otrzymał Nagrodę Akademii Filmowej (Oscara) oraz uhonorowany Złotym Niedźwiedziem, Cezarem oraz Złotym Lwem. Fotogaleria z tego wydarzenia poniżej: