Jesteś tutaj: Start
^Powrót na górę
9 października 2021 r. w Warszawie odbył się finał IX edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS), którego pomysłodawcą i organizatorem jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W konkursie przyznano trzy miejsca oraz trzy wyróżnienia.
Nasi uczniowie: Filip Słabiński i Zuzanna Dzienis, pod opieką Pani Agaty Drywulskiej-Bartyzel, otrzymali wyróżnienie i nagrodę pieniężną za suwalskiego dymnego jelenia pod miętowym mchem, na jabłkowo-truskawkowej ściółce.
Finałowe potrawy przygotowali autorzy najlepszych przepisów, które oceniła komisja konkursowa składająca się z przedstawicieli: Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Pani Izabelli Byszewskiej, Prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz przedstawicieli Współorganizatorów Konkursu – Pana Jarosława Uścińskiego, Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Piotra Szczygielskiego, członka Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, a także Pana Artura Wawra, przedstawiciela Polskiej Inicjatywy Kulinarnej.
Zgodnie z regulaminem konkursu, komisja oceniała potrawy na podstawie przyjętych kryteriów: pomysłowość i kreatywność przepisu, smak i zapach potrawy, techniki kulinarne, pracochłonność i prezentacja potrawy oraz wiedza autora przepisu z zakresu produktów zarejestrowanych jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności. Dodatkowo nad odpowiednim przygotowaniem stanowiska pracy, dbałością o surowce, czystością pracy, zachowaniem prawidłowych technik kulinarnych i procesów technologicznych, przestrzeganiem receptury, sprzątnięciem stanowiska oraz brakiem opóźnienia w czasie pracy czuwała komisja techniczna składająca się z techników kulinarnych. Poniżej galeria zdjęć z wydarzenia.
Zadaniem uczestników olimpiady będzie poznanie i wykazanie się wiedzą na temat historii Anglii od XI w. do XVI w. W konkursie mogą uczestniczyć uczniowie technikum, klasy 1-4.
Organizatorem olimpiady jest Pani Kamila Życzkowska-Kolenkiewicz oraz Pan Szymon Waszkiewicz.
W ramach dnia języków obcych odbył się w naszej szkole konkurs wiedzy o kulturze Wielkiej Brytanii, Rosji i Niemiec. Został on przeprowadzony z wykorzystaniem platformy Quizziz, a oto nazwiska laureatów:
1 miejsce - Bartosz Jeleniewicz (1 BT - Technik Mechanizacji Rolnictwa i Agrotroniki);
2 miejsce- Piotr Lubiński (3 L4 - Technik Weterynarii);
3 miejsce- Angelika Sidorek (4 PT -Technik Żywienia i Usług Gastronomiczych).
Również na wyróżnienie zasługuje Nikola Klimek (3 AGB - Szkoła Branżowa I stopnia w zawodzie Kucharz), która wykonała plakat na temat problemów ekologicznych w krajach europejskich.
Uczniom serdecznie gratulujemy.
Nauczyciele języków obcych
Z pewnością nie każdy wie, że prawo zabrania samowolnej wycinki drzew. Jednak, gdy okaże się ona konieczna, należy spełnić wymogi decyzji administracyjnej udzielającej zezwolenia na wycinkę drzew i krzewów, potrzeba także sztabu osób zaangażowanych w ten proces. Sama wycinka drzew nie kończy działań.
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego po uzyskaniu decyzji na usunięcie drzew, zobowiązany został zrekompensować szkodę wyrządzoną przyrodzie. Za wycięcie drzew spowodowane modernizacją obiektu, zobowiązano szkołę do odsadzenia 6 drzew gatunków rodzimych o obwodach pni min. 16-18 cm.
Procedura wykonawcza odsadzenia drzew nie była krótka…
Początkowo wybrano gatunki i odmiany spełniające wymagania, wyłoniono szkółkę, w której znajdowały się drzewa a w konsekwencji tego zamówiono i przywieziono rośliny do szkoły. Ten etap obejmował współpracę p. Magdaleny Walas, p. Moniki Michniewicz, p. Grzegorza Stasińskiego, p. Jarosława Nikścin i p. Roberta Nowosadko. Po uzgodnieniu miejsca sadzenia z Panią Dyrektor Jolantą Nikścin, klasy technik architektury krajobrazu 1 HT, 2 HT i 3 FTH przystąpiły do działania i w praktyce mogły sprawdzić posiadaną wiedzę. Przebieg prac nadzorowała p. Magdalena Walas. Na terenie szkoły posadzono 4 klony pospolite (Acer platanoides) oraz 2 buki zwyczajne (Fagus sylvatica). Przy pracach terenowych niezbędna okazała się też współpraca z klasami 1BT, 1 BB oraz pomoc nauczycieli p. Adriana Górala i p. Marcina Jarmułowicza.
Pomimo nie zawsze dogodnych warunków pogodowych, cel został osiągnięty. Pozostało nam jeszcze zadbać, aby rośliny przetrwały i rosły, aby swoim pięknem cieszyć kolejne pokolenia.
Wszystkim zaangażowanym w realizację sadzenia drzew serdecznie dziękujemy.
Poniżej galeria z sadzenia drzew.
W ramach tegorocznych obchodów Dnia Krajobrazu 20.10.2021 r. w naszej szkole zorganizowany został konkurs fotograficzny pt. „Śmieci w krajobrazie”, którego inicjatorem była Pani Magdalena Walas.
Działania twórcze autorów nadesłanych prac były okazją do sprawdzenia się w dziedzinie fotografii amatorskiej. Konkurs miał na celu kształtowanie estetyki, rozwijanie wrażliwości artystycznej, a przy tym rozpowszechnianie postaw ekologicznych, szerzenie problematyki zaśmiecania krajobrazu lokalnego i uwrażliwienie na otaczający „otwarty krajobraz”, w tym na negatywne skutki działań człowieka.
Wraz ze zgłoszeniami otrzymaliśmy ponad 40 prac konkursowych.
Zwycięzcami konkursu zostali:
I miejsce – Klaudia Tomaszewska z klasy IV PT
II miejsce ex æquo - Julia Rojko i Magdalena Szczypior z klasy II HT
III miejsce - Sebastian Gudanowski z klasy I LT
Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród odbyło się w czasie obchodów Dnia Krajobrazu.
Laureatom gratulujemy, a wszystkim uczestnikom dziękujemy za zaangażowanie i życzymy dalszych sukcesów w rozwoju umiejętności fotograficznych.
Zachęcamy do oglądnięcia galerii z wybranych prac konkursowych.
W dniu 21. października 2021 uczniowie klasy technik architektury krajobrazu oraz technik rolnik 3 FTH pod opieką nauczycieli religii Pani Teresy Łabędzkiej oraz Pana Wiesława Jurkiewicza posprzątali kilka gorbów na cmentarzu parafialnym przy ulicy Bakałarzewskiej. Poniżej fotorelacja: