^Powrót na górę
Roksana Kowalczyk i Elżbieta Jakubowska, uczennicy klasy 2TG otrzymały wyróżnienie w konkursie wojewódzkim Gotuj z klasą i w nagrodę zostały zaproszone na warsztaty kulinarne z mistrzem Karolem Okrasą w Majątku Howieny. Wspólne gotowanie pt. "Wędzenie - tradycyjny smak we współczesnej kuchni polskiej", było niesamowitą przygodą i zabawą. W pięknej scenerii i bliskości podlaskiej przyrody powstały pyszne potrawy z nutką dymu. Dziękujemy!
18 czerwca uczennice klasy I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Agnieszka Oszmiańska i Angelika Sidorek wzięły udział w konkursie Kulinarny Puchar Mięsa Drobiowego. Zespół zajął IV miejsce za potrawę: roladki z piersi indyka w zielonej panierce z musem rabarbarowym wraz z kopytkami duszonymi w soku z kiszonych buraków oraz kiszoną rzodkiewką. Dziewczęta jako nagrodę otrzymały dyplomy i noże szefa kuchni. Zespół do konkursu przygotowywały Regina Renowicka i Marta Urbanowicz. Gratulujemy sukcesu.
W dniach 2 – 3 kwietnia 2019 r. w Białymstoku odbył się Wojewódzki Turniej Gastronomiczny pt. „Magiczne Smaki”, w którym brało udział 32 uczniów. Młodzież do konkursu przygotowywała Teresa Łapińska.
W zawodach kulinarnych naszą szkołę reprezentowali: Emilia Tyczkowska z kl. III TG oraz Hubert Sylwisty z kl. III ZK. Uczniowie przygotowali oryginalne i wykwintne potrawy. Emilka zaserwowała polędwiczki wieprzowe sous – vide w panierce ziołowej z sosem żurawinowym i karmelizowanymi różyczkami z kalafiora i brokułu. Zajęła miejsce V za oryginalne sporządzenie i smak oraz V miejsce „Szefów Kuchni”. Natomiast Hubert Sylwisty zaproponował łososia w sianie, palonego salsą z pieczonej papryki, ziemią ziołową, puree z selera i coulis malinowym. Uczeń otrzymał wyróżnienie za oryginalne sporządzenie i smak oraz IV miejsce „Szefów Kuchni”. Uczestnicy otrzymali nagrody rzeczowe i dyplomy.
Zwycięzcom gratulujemy, życzymy dalszych sukcesów i magicznych smaków!
Tłusty czwartek to najbardziej wyczekiwany dzień karnawału. Przede wszystkim wiąże się z objadaniem pączkami. Warto zaznaczyć, że staropolskie pączki różniły się od współczesnych. Były to produkty wyrabiane z ciasta chlebowego, nadziewane skwarką i smażone na tłuszczu.
Obecnie kultywujemy zwyczaj zajadania się słodkościami i rywalizujemy w różnych konkursach z pączkiem w roli głównej. W tym roku, tradycyjnie już, lokalna rozgłośnia radiowa zorganizowała konkurs na najsmaczniejszego pączka.
Naszą szkołę reprezentowała Paulina Zakrzewska z klasy III ZK, która przygotowała tradycyjne pączki z nutą nowoczesności. Słodkości posiadały wiśniowe nadzienie przyprawione nutą miodowo – kawową. Uczennicy pomagała Teresa Łapińska.
Wszystkim, którzy próbowali naszego wypieku, bardzo smakowało!