^Powrót na górę
Niedawno w Augustowie odbyła się kolejna edycja Targów Agro-Eko-Turystycznych. Patronat Honorowy nad imprezą objęło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Drugiego dnia targów zorganizowano konkursy kulinarne dla adeptów szkół rolniczych z naszego województwa – „Polska niepodległa smakuje”. Ich celem była promocja polskiego rolnictwa i produktów żywnościowych. Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu potrawy z okresu 20-lecia międzywojennego z wieprzowiny, drobiu i wołowiny.
Zespół kucharzy z naszej szkoły, w składzie Patrycja Malinowska i Hubert Sylwisty zajął III miejsce. Uczniów wspierała Regina Renowicka. Zwycięzcy otrzymali atrakcyjne nagrody rzeczowe.
Do konkursu zgłoszono kilkanaście prac prezentujących sylwetki ojców niepodległości i nie mniej prac plastycznych. Uczestnicy wykazali się inwencją twórczą, zebrali informacje dotyczące sylwetek bohaterów tego okresu i niekiedy wykazali się refleksją nad losami tych znanych i anonimowych…
Laureaci w kategorii: najlepsza prezentacja wybranego ojca niepodległości:
I miejsce – Paulina Małgorzata Misiukiewicz (3 TG)
II miejsce – Beata Siedlecka (3 TAK)
III miejsce – ex aequo Natalia Chomicz (3 TG) i Elżbieta Pawlik (3TG)
W dniu 07.06.2018 r. odbył się konkurs cofania po łuku z przyczepą jednoosiową. W konkursie należało jak najszybciej wycofać z przyczepą, nie najeżdżając na linię łuku.
Kolejność na podium była następująca:
1. Paweł Sadowski - 2ZM
2. Paweł Nowikow - 3 TR
3. Mateusz Cimochowski - 3 TR.
Zwycięzcom gratulujemy.
Przewodniczącym konkursu był Pan Ryszard Leśniewski.
W komisji:
Pan Tadeusz Marchel
Pan Kamil Ołdak oraz Pan Krzysztof Brzozowski
18 maja odbyła się siódma edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Smaki Wsi”, w której wzięły udział 22 zespoły z 18 szkół, w tym dwie drużyny z naszego Zespołu. Celem konkursu było rozpowszechnianie potraw tradycyjnej kuchni wiejskiej, poznawanie kulinarnych różnic kulturowych innych regionów, propagowanie potraw regionalnych i zdrowej żywności oraz integramcja społeczności szkolnych z różnych części Polski.
W tym roku królowały „zupy na polskim stole”- była to specjalna edycja konkusu, związana z obchodami „Roku dla Niepodległej”. Uczestnicy samodzielnie dokonali wyboru surowców i dodatków, składających się na wybraną potrawę, którą musieli przygotować w ciągu 60 minut, a następnie zaprezentować jury.
Organizatorzy Konkursu na najlepszą recenzję – „Kocham czytać” informują, że termin składania prac został wydłużony do 4 czerwca br.
Serdecznie zachęcamy do wzięcia udziału w konkursie!
Moje ulubione ciasto kruche i półkruche – pod takim hasłem już po raz piąty w naszej Szkole odbył się konkurs cukierniczy.
Dwanaście drużyn od rana piekło i przyozdabiało ciasta, tarty i tartaletki. Wszystko po to, aby zachwycić jury i zająć wysokie miejsce. Konkurs odbywał się w szkolnej pracowni żywienia pod opieką nauczycielek: Marty Urbanowicz i Teresy Łapińskiej.
Uczniowie pracowali w pocie czoła. W ciągu kilku godzin spod ich rąk wyłaniały się desery, cieszące nie tylko podniebienie, ale i oko jury. Umiejętności kulinarne oceniali: Pani Dyrektor Arletta Małgorzata Brzezińska, Pani kierownik Iwona Bargłowska oraz Urszula Ruszewska - wieloletni kucharz w Kredensie Smaku.
Oto wyniki zmagań:
W dniach 20-21.04.2018 roku już po raz 42. odbyły się eliminacje okręgowe Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych. Gospodarzem i organizatorem w naszym okręgu był Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. St. Staszica w Sejnach. Opiekunami uczniów w tych dniach były nauczycielki przedmiotów zawodowych: Okrągła Joanna i Walas Magdalena.
Z naszej szkoły zakwalifikowanymi do eliminacji okręgowych w poszczególnych blokach byli: